Диета през зимата и как да не напълняваме с броколи, царевица и зелен грах

Вкусно

Вместо да губим красиви форми за следващия бикини сезон ( а ние знаем, че всеки има добри намерения по тази тема) ви предлагаме следващите лесни съвети.

bean-soup
 

Диета за зимата

За да има осезаем ефект е необходимо зимната диета да се спазва поне два месеца. Препоръчително е да се съчетае с физическа активност – фитнес, танци или др.

Въпреки, че няма разлика в количеството нужни калории през зимата и лятото, то трябва да разнообразяваме менюто си.

 
През зимата, повечето от нас ще напълнеят от половин до 3 килограма, според проучване на “The New Engalnd Journal” по медицина. Преди да разберете тези факти, внимавайте с вкусните тестени кифлички, които обичаме да си печем през зимните дни – внимайвате да не се превърне в битка през целия зимен сезон. С тези диетични съвети може да излезете от омагьосания кръг на зимного “разширяваве”.
 

Повече енергия

Организмът има нужда да си набавя по-голяма доза енергия от храната, за да изравни топлинния баланс, затова и имаме апетит за повече и по калорична храна.

Необходими препоръки, т.е. какво да се яде, а какво да се избягва?  
пълнозърнести продукти, бобови растения, постно месо, черен дроб – източници на желязо и витамин В и Е, чиито недостиг води до умора

броят хранения е най-важен – четири пъти дневно е абсолютния минимум.

Храненето на 3 часа ще даде възможност за топлинно равновесие в организма
засищащата закуска предотвратява настиването, а ранното най-бързо изгаряне на мазнини няма да доведе до увеличаване на мастната тъкан, и тогава организмът най-добре усвоява хранителните съставки 
зеленчуци и плодове: домати, чушка, броколи, брюкселско зеле, зелена салата,  целина, портокали, грейпфрут, пъпеш, киви съдържащо витамин А, С и Е (помагат да се използва енергията от храната и стимулира имунната система) трябва да бъдат добавяни към всяко хранене
млечни продукти, пилешко, риби, телешко, боб, зърно, кълнове, орехи са източници на витамини от група В, важни от гледна точка на устойчивостта и антидепресивните действия
• месо, бобови растения, в това число и лещата, а също така каши  доставящи съответната порция желязо, предпазващи по този начин от анемия и от намаляване на устойчивостта на организма
• пълнозърнестите и типовите храни, както и кашите съдържащи  целулоза, са засищащи и едновременно представляват източник на енергия, която 50% през зимата трябва да бъде точно от въглехидратите
• риба, пилешко, яйца, броколи, царевица, зелен грах обогатяват организма с хром, който намалява апетита за сладко
•  семена от бобови растения,соя, ленено семе, сусамени семена, пълнозърнести продукти, риби, орехи, костилки, броколи, ускоряват метаболизма, тъй като съдържат магнезий
•мляко, млечни продукти, каши, бобови растения, соя, риба (с кости) придават също така чувството за ситост, тъй като са елементи богати на калций
ограничаването на консумацията на т.нар „бели” храни и сладкиши ще ни лиши от ненужната и угояваща проста захар.

 Салата с боб и царевица и зелен магданоз на бял фон
 
 

Какво да се яде и да не се дебелее…

Най-важното е диетата да бъде добре балансирана, т.е. трябва да ни доставя повече енергия и по-голяма устойчивост, за да предотврати напълняването. 

 
Със сигурност Вашият организъм сам ще Ви подскаже, какво да направите за да подсилите устойчивостта, да се предпазите от инфекции, а също така да не допускате натрупване на ненужна мастна тъкан.
 

Меню 

Закуска:
2 филийки хляб, извара с див лук, яйце, салата от домати, чай с малинов сок

Втора закуска:
две пълнозърнести питки с пуешка шунка, фреш от портокали

Обяд:
Варени на пара пилешки гърдички, броколи, необелени картофи, минерална вода с лимон

Следобедна закуска:
плодова салата с банани, ябълки, портокали, киви

Вечеря:
варен фасул, пълнозърнеста питка, паста от макрела, лимонов чай

, , ,