Диета за бременни жени

Полезно

За развитието на плода най-важни са следните хранителни съставки: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини.

diet-for-pregnant
 

Диета за бременни жени

Всяка жена усеща различни неща по време на бременността, но със сигурност каквито и да са те здравословният начин на живот по време на деветте месеца е много важен.
За развитието на плода най-важни са следните хранителни съставки: фолиева киселина, желязо, йод, цинк и необходимите ненаситени мастни киселини. 
Тези съставки трябва да бъдат доставяни в съответните количества заедно с храната. 
 
Грешките в диетата на бременните и кърмещи жени се появяват точно тогава, когато организмът не получава съответното количество на тези съставки.
Защо е необходимо да се приема повече желяцо по време на бременност?
 

Да се знае какво трябва да се яде

Жените планиращи бременността си трябва да знаят правилата за правилното хранене.
 
Бутилка мляко,  жълт кашкавал  и бели яйца на бял фон
 
Ето няколко необходими напътствия, които ще Ви помогнат да избегнете негативните резултати от диетата и ще Ви помогнат да я пригодите към Вашите нужди:
Разнообразни храни. Няма такъв продукт, който да съдържа всички необходими хранителни съставки (те са около 60). Колкото по-разнообразни ястия, толкова по-големи ползи за здравето.

• Единствено типово брашно. Житният типов хляб има около 3-5 пъти повече минерални съставки отколкото белият, а също така е по-богат на витамини и хранителна целулоза.

Двукратно увеличаване на количеството желязо в диетата. Бременната жена трябва два пъти дневно да яде месо, пилешко или колбаси (препоръчват се без тлъсто). Препоръчва се с всяко хранене консумирането на зеленчуци и плодове богати на витамин С, които регулират усвояването на желязото.

Необходимите риби – са много добър източник на протеини.

Растително олио за салати – най-малко една супена лъжица лъжица дневно. Те съдържат ненаситени мастни киселини, необходими за правилното преминаване на бременността.
 

Увеличаване на консумацията на мляко и млечни продукти. Те са много важни за жената и детето, тъй като съдържат калций, витамин B2, B12 и здравословен протеин. Продуктите с намалено съдържание на мазнини улесняват поддържането на съответните килограми на тялото.

• Минимум 1 кг дневно зеленчуци и плодове, тъй като  те са най-добрия източник на витамини и минерали.

Забранява се консумирането на алкохол, ограничение на пиенето на силно кафе и пушене на цигари. Наркотичните вещества също са забранени. Увеличават риска от спонтанен аборт и увреждане на плода.

жена в розово хапва от купа с разнообразни зеленчуци
 
 

Преди всичко разнообразие

Разнообразяването на менюто и използването на колкото се може по-голямо количество различни продукти значително намалява риска от липсата на необходимите хранителни съставки.

 
През този период значително се увеличава нуждата от витамини и минерали даже с 50-100%. Затова пък калоричността на дневното хранене трябва да бъде увеличена единствено с 300 kcal.
Много жени се грижат за своята фигура, прилагайки различни видове диети за отслабване, често лошо балансирани и водещи до недостиг на хранителни съставки.
Бременната жена трябва да задоволи не само своите хранителни нужди, но и на развиващия се в корема и плод. Затова, за Ваше здраве и здравето на Вашето дете, не забравяйте да консумирате разнообразни и натурални храни, и избягвайте различните видове стимуланти.
 

Меню

Закуска:
корнфлейкс с мляко, две пълнозърнести питки, две парчета постна шунка, салата от домати с лук и зехтин, чай с лимон

Обяд:
Сьомга на пара, салата от моркови, варени картофи, фреш от грейпфрут

Вечеря:
плодова салата, пълнозърнеста питка с портокалово сладко, кисело мляко, чай с лимон

, , , , ,