Кючекът, наричан още „raks sharki” произхожда от Древния Египет и е на няколко хиляди години.

От няколко години насам все повече жени, вместо аеробика или фитнес избират кючека, който също така подсилва мускулите и стяга тялото.

Какво представлява кючека?

Това е много емоционален танц, чрез който жената изразява своите чувства, импровизирайки създава неповторим и личен свят. За жените от изтока този танц не е само забавление, но и приготовление за раждане. Движенията на танца се извършват с корема и бедрата, добавят се към това дланите и рамената. Извършва се също така „shimmy”, т.е. треперещо движение на бедрата, въвеждайки в треперенето също така и корема.
Не трябва да се забравя и съответната ориенталска музика, танцьорката с тялото си изразява ритъма на музиката, достигайки по този начин вътрешна хармония, която предава на околните. Трябва да посветите няколко години за да овладеете правилната техника на ориенталския танц.

belly2

Танц, който оформя тялото

С помощта на raks sharki, опъваме мускулите на корема, бедрата и задните части и оформяме талията, която става все по-тънка и чувствена. Позитивно влияе на кръвообращението и дишането. Помага на жените да премахнат комплексите си, да се отпуснат психически, да открият своята атрактивност и женственост.

Други предимства на ориенталските танци

  • помагат на храносмилането – едно от най-големите ползи от ориенталските танци е, че те помагат за по-бързото храносмилане. Въртенето на корема и движението на торса в ориенталските танци имат много по-голям ефект от другите упражнения, що се отнася до подобряване на храносмилането.
  • облекчават менструалната болка – чрез укрепване на тазовите мускули и подобряване на кръвообращението, те правят спазмите по-малко болезнени
, , ,