Колко калории има в плодове и участието им в здравословното хранене

Модерно

Ние често се питаме колко калории има в плодовете. Разбира се количеството калории между различните плодове варира, но в сравнение с зеленчуците като цяло, плодовете съдържат повече калории заради фруктозата (плодова захар), която те съдържат. Вижте таблицата с калории!

Плодовете са слънчева храна – те съдържат енергията на слънцето и всички знаем, че са изключително нужни за всяка диета. Но задължително ли е да сме запознати с това колко калории има в тях? Би било истински полезно за нашата диета, така като е лесно да прекалим с някои от по-сладките плодове. Информацията за това колко калории има във всеки един плод ще ни помогне да бъдем още по-прецизни в изготвянето на дневното ни меню. Тази таблица с калории дава и ясна представа за съдържанието на въглехидрати и мазнини в различните плодове, което показва, че не всички плодове са еднакви.

Пресните плодове са богат източник на витамини C, B, PP, бета- каротин, минерални вещества и диетични фибри. Най- богати на целулоза плодове са лимонът, крушата, ягодата, вишната и черешата, затова се препоръчват в богата на целулоза диета.

Таблица за калориите на плодовете
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Авокадо 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Американска боровинка 100 g 35 1,0 0,0 7,0
Ананас 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Ананас в сироп 100 g 84 0,4 0,1 21,0
Ананаси, ниско подсладено сладко 100 g 157 0,2 0,1 38,6
Банан 100 g 95 1,0 0,3 23,5
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Вишни, високо подсладено сладко 100 g 252 0,4 0,2 61,7
Вишни, ниско подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Горски плодове, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 38,2
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Грозде 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Гуава 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Дюля 100 g 40 0,6 0,5 7,9
Кайсии, високо подсладено сладко 100 g 265 0,5 0,0 68,8
Кайсии, ниско подсладено сладко 100 g 157 0,4 0,1 38,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Киви 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Киви, ниско подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Конфитюр от круши 100 g 271 0,4 0,0 70,9
Конфитюр от мандарини 100 g 278 0,7 0,0 72,3
Конфитюр от праскови 100 g 248 0,5 0,0 64,3
Конфитюр от сливи 100 g 281 0,4 0,0 73,4
Конфитюр от смокини 100 g 263 0,4 0,0 68,7
Конфитюр от черна офика 100 g 246 0,4 0,0 63,8
Конфитюр от ябълки 100 g 254 0,4 0,0 66,2
Конфитюр от ягоди 100 g 271 0,3 0,0 70,9
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Малина – морошка 100 g 28 0,8 0,0 6,0
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Малинов конфитюр 100 g 275 0,6 0,0 71,2
Манго 100 g 67 0,5 0,3 11,5
Мандарини 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Мандарини, ниско подсладено сладко 100 g 259 0,3 0,0 67,8
Нар 100 g 52 0,9 0,0 11,2
Нектаринка 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Офика 100 g 46 1,4 0,1 8,6
Папая 100 g 48 0,6 0,1 9,2
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Портокали, ниско подсладено сладко 100 g 159 0,3 0,1 39,2
Праскова 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Праскова в сироп 100 g 73 0,4 0,1 18,2
Праскови, ниско подсладено сладко 100 g 155 0,5 0,1 38,3
Пресни шипкови плодове 100 g 51 1,6 0,0 10,0
Пъпеш 100 g 36 0,9 0,3 8,4
Райска ябълка 100 g 53 0,5 0,0 13,2
Ракитник 100 g 52 0,9 2,5 5,0
Сладко от сливи 100 g 218 1,0 0,2 53,0
Сладко от ябълки 100 g 250 0,4 0,0 65,3
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Сливи, високо подсладено сладко 100 g 251 0,3 0,1 62,1
Сливи, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,1 37,9
Смокини 100 g 49 0,7 0,2 11,2
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черна офика 100 g 52 1,5 0,1 10,9
Черница 100 g 50 0,7 0,0 12,0
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Черно френско грозде, високо подсладено сладко 100 g 251 0,5 0,1 63,9
Черно френско грозде, ниско подсладено сладко 100 g 152 0,5 0,1 39,6
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Ягоди, високо подсладено сладко 100 g 252 0,3 0,2 62,3
Ягоди, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 37,8

Богатството на хранителни съставки в плодовете

Плодовете имат ниско енергийно съдържание и съдържат много вода. Трябва да се консумират 5 пъти дневно. Прибавяме плодовете към основните продукти. Повод за това е фактът, че в тях преобладават елементи като калций и калий, притежаващи тези свойства. Киселият вкус на плодовете, като напр. лимоните, се получава поради присъствието на органични киселини, които не действат киселинно образуващо.

Конфитюрите и сладката се приготвят от пресни плодове, но сами по себе си съдържат малко количество витамини. Така става, тъй като в процеса на варене тези хранителни стойности „се изпаряват” от приготвената маса. Също така са високоенергийни, тъй като съдържат голямо количество захар. Купуваните в магазина продукти съдържат и консерванти.

Плодове за здравословно хранене

Зеленчуците и плодовете са един от натуралните източници на витамини, които имат действие срещу атеросклерозата и рака. Витамин С, тоест аскорбиновата киселина, трябва да бъде доставяна с всекидневната храна, тъй като организмът не може да я съхранява. От гледна точка на различното количество витамини в различните плодове, трябва да се погрижите в диетата Ви да присъстват всякакви видове плодове.

Калориите в плодовете се състоят предимно от прости въглехидрати, малко протеини и много малко мазнини – разбира се има и изключения като например авкадото.

Плодовете са природна захар ( захар фруктоза) и може да мислим за тях като храна с здравословни въглехидрати.

Въпреки това по време на диета, всички прости захари трябва да консумираме в умерени количеста, но не и да стоят на страна в чинията. Плодовете съдържат най-здравословните хранителни вещества – витамини, антиоксиданти и фибри.

Стойността на зеленчуците и плодовете, като източник на енергия е много малка, но не трябва да забравяме, че консумацията на големи количества от някои плодове, като напр. банани, може да действа угояващо. Плодовете увеличават усвояването на различни хранителни съставки от храната, тоест трябва да присъстват в състава на всяко хранене.

Полезна информация

Купувайки плодове, обърнете внимание на това, да са свежи и не наранени. Ако избирате продукти, опаковани във фолио, проверете, дали под тях няма течност. Мийте ги старателно под течаща вода, не само когато ги ядете небелени, а също и когато смятате да ги обелите. Мийте продуктите директно преди хранене. Измитите по-рано, по-бързо ще се развалят. Повечето зеленчуци и плодове съхранявайте в хладилника, освен тези, които все още зреят, като банани и продукти с по-голям срок на годност. Но ако все пак искате да ги държите за по-дълго време, най- доброто място за това ще бъде долното чекмедже на хладилника. Част от плодовете, напр. ябълките, могат да бъдат съхранявани вкъщи, даже до 1 месец, но повечето трябва да бъдат консумирани най-много в продължение на седмица (банани, круши), а даже и 2-3 дни (ягоди, череши, вишни). Здравословните замразени продукти запазват своите качества до година. Консервираните плодове съхранявайте при температура под 15 градуса, ограничавайки достъпа на светлина.

, ,