Калории в плодовете и техния дял в здравословното хранене

Модерно

Както знаем, количеството на калориите в различните плодове варира. Знаем също и че плодовете са по-калорични от зеленчуците заради фруктозата, която съдържат. Ако се интересувате от точното съдържание на калориите в плодовете, погледнете таблицата с калории.

Плодовете са изключително полезни и вкусни и са част от почти всяка диета. Те носят енергията на слънцето, но както ще видим не всички плодове са еднакви. За да разберем това е нужно да се запознаем с това колко калории има в тях, както и какво е съдържанието на мазнини и въглехидрати. Тази информация ще ни помогне да изготвим успешно дневното си меню и да сме наясно с кои плодове не бива да прекаляваме.

Плодовете в прясно състояние са богати на минерални вещества, фибри, витамини C, B, PP, бета- каротин и диетични фибри. Ако искате да спазвате богата на целулоза диета, тогава подходящи за вас плодове са лимонът, крушата, ягодата, вишната и черешата.

Таблица за калориите на плодовете
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Авокадо 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Американска боровинка 100 g 35 1,0 0,0 7,0
Ананас 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Ананас в сироп 100 g 84 0,4 0,1 21,0
Ананаси, ниско подсладено сладко 100 g 157 0,2 0,1 38,6
Банан 100 g 95 1,0 0,3 23,5
Бодливо грозде 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Боровинка 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Бяло френско грозде 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Вишни 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Вишни, високо подсладено сладко 100 g 252 0,4 0,2 61,7
Вишни, ниско подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Горски плодове, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 38,2
Горски ягоди 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Грейпфрут 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Грозде 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Гуава 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Джанки 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Диня 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Дюля 100 g 40 0,6 0,5 7,9
Кайсии, високо подсладено сладко 100 g 265 0,5 0,0 68,8
Кайсии, ниско подсладено сладко 100 g 157 0,4 0,1 38,8
Кайсия 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Касис 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Киви 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Киви, ниско подсладено сладко 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Конфитюр от круши 100 g 271 0,4 0,0 70,9
Конфитюр от мандарини 100 g 278 0,7 0,0 72,3
Конфитюр от праскови 100 g 248 0,5 0,0 64,3
Конфитюр от сливи 100 g 281 0,4 0,0 73,4
Конфитюр от смокини 100 g 263 0,4 0,0 68,7
Конфитюр от черна офика 100 g 246 0,4 0,0 63,8
Конфитюр от ябълки 100 g 254 0,4 0,0 66,2
Конфитюр от ягоди 100 g 271 0,3 0,0 70,9
Круша 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Къпини 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Лимон 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Малина – морошка 100 g 28 0,8 0,0 6,0
Малини 100 g 29 1,3 0,3 12,0
Малинов конфитюр 100 g 275 0,6 0,0 71,2
Манго 100 g 67 0,5 0,3 11,5
Мандарини 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Мандарини, ниско подсладено сладко 100 g 259 0,3 0,0 67,8
Нар 100 g 52 0,9 0,0 11,2
Нектаринка 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Оксикокус 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Офика 100 g 46 1,4 0,1 8,6
Папая 100 g 48 0,6 0,1 9,2
Портокал 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Портокали, ниско подсладено сладко 100 g 159 0,3 0,1 39,2
Праскова 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Праскова в сироп 100 g 73 0,4 0,1 18,2
Праскови, ниско подсладено сладко 100 g 155 0,5 0,1 38,3
Пресни шипкови плодове 100 g 51 1,6 0,0 10,0
Пъпеш 100 g 36 0,9 0,3 8,4
Райска ябълка 100 g 53 0,5 0,0 13,2
Ракитник 100 g 52 0,9 2,5 5,0
Сладко от сливи 100 g 218 1,0 0,2 53,0
Сладко от ябълки 100 g 250 0,4 0,0 65,3
Сливи 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Сливи, високо подсладено сладко 100 g 251 0,3 0,1 62,1
Сливи, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,1 37,9
Смокини 100 g 49 0,7 0,2 11,2
Червено френско грозде 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Череши 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Черна офика 100 g 52 1,5 0,1 10,9
Черница 100 g 50 0,7 0,0 12,0
Черно френско грозде 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Черно френско грозде, високо подсладено сладко 100 g 251 0,5 0,1 63,9
Черно френско грозде, ниско подсладено сладко 100 g 152 0,5 0,1 39,6
Ябълка 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Ягоди 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Ягоди, високо подсладено сладко 100 g 252 0,3 0,2 62,3
Ягоди, ниско подсладено сладко 100 g 153 0,3 0,2 37,8

Хранителни съставки в плодовете

Плодовете трябва да се консумират 5 пъти дневно. Те имат ниско енергийно съдържание и високо съдържание на вода. Плодовете са източник на много фибри, минерали, като калций  и калий и ред други полезни вещества. Органичните киселини в плодовете придават киселия вкус на някои плодове.

Полезните вещества от плодовете изчезват, когато те са подлагани на термична обработка. Така например, конфитюрите и сладката се приготвят от пресни плодове, но количеството на витамини в тях е минимално. Голямото количество захар в тях пък ги прави високоенергийни. Ако ги купувате от магазина, трябва да знаете, че в тях има и консерванти.

Плодове като здравословен начин на живот

Зеленчуците и плодовете са едни от най-ефективните източници на витамини. Всеки от тях съдържа различни видове витамини в различни количества, така че трябва да направите всичко възможно да консумирате разнообразни плодове и зеленчуци. Те са добър източник на витамин С, който трябва да присъства в менюто ни всеки ден. Добавянето на тези вещества към диетата действа добре в борбата срещу рака и атеросклерозата.

Повечето плодове съдържат предимно въглехидрати, и в малки количества протеини и мазнини. Има и изключения, например авокадото. Захарта в плодовете е природна (фруктоза), но въпреки това те трябва да се ядат в умерени количества. Енергията, която получаваме от плодовете и зеленчуците е малка, но трябва да помним, че консумацията на някои плодове, като например банани, може да действа угояващо. Именно затова те обикновено не присъстват в диетите, целящи загуба на тегло.

И все пак не забравяйте плодовете, защото те съдържат безброй полезни вещества – фибри, витамини и антиоксиданти.

Полезна информация

Когато купувате плодове, гледайте те да са цели и свежи, а не наранени. Ако са опаковани, проверете дали по опаковката няма течност. Плодовете и зеленчуците трябва да се мият добре, независимо дали имате намерение да ги белите или не. Те трябва да се мият само преди консумация, иначе ще се развалят.

Някои плодове , като ябълките, могат да стоят дълго време на стайна температура, но други, като ягоди, череши, вишни, трябва да се консумират в рамките на 2-3 дни. За по-сигурно съхранявайте по-нетрайните плодове и зеленчуци в долното чекмедже на хладилника.

Здравословните замразени продукти запазват своите качества до година. Консервираните плодове не е нужно да се държат в хладилник, но е хубаво да ги съхранявате при температура под 15 градуса, без достъп на светлина.

, ,