Пурпурни плодове и зеленчуци – карфиол и царевица

Модерно

Не ни изненадват лилавите патладжани. Но се появиха и пурпурни зеленчуци, които до сега сме познавали в напълно други цветове.

Изключителен цвят

Случвало ли Ви се е да срещнете пурпурни картофи, домати, моркови, царевица, аспержи или карфиол? Техният цвят може да предизвиква съмнения, но пурпурните зеленчуци и плодове, нито са поддавани на химическа обработка, нито са последици от намесата в генетичния код на растенията отглеждани в лабораторни условия. Получени са след селекция и кръстосване на съответните сортове.

Здравословният пурпур

Пурпурният цвят означава съдържание на ценни хранителни съставки в зеленчуците и плодовете. Субстанцията отговаряща за оцветяването на зеленчуците и плодовете е антоцианинът, известен със силните си антиоксидантни свойства. Както показват изследванията продуктите, които го съдържат са важен елемент в противотуморната профилактика. Спират растежа и развитието на раковите клетки в случай на рак на дебелото черво, забавят стареенето на клетките, а също така имат огромно влияние върху правилното функциониране на човешкия мозък.

, , , , ,