• feasting

Плод помело в нашата кухня

Модерно

Интересният плод помело идва от Малайзия. Той е открит преди повече от 2000 години. Ботаниците са направили кръстоска между помело и китайски портокал и в резултат се е получил грейпфрутът.

100 г Помело ни дават само 38 килокалории

Помелото е плод, който съдържа така важните магнезий, желязо, бета-каротин и витамин С.

Цитрус максима

Плодът помело още се нарича цитрус максима. Идва от семейство цитруси. Има дебела, жълто-зелена или мека розова кора. Прилича на грейпфрут, но е по-малко горчив, ароматен и сочен. Консумира се суров, сам по себе си, или с други плодове. За разнообразие във вашата кухня може да го използвате за приготвяне на зелени салати, сокове или мармалад. Захаросаните жълто-зелени кори на помело са добра добавка за сладкиши и десерти. Помелото е плод удобен за съхранение, издържа дълъг период от време на стайна температура или в хладилник. Въпреки всичко, с течение на времето той изсъхва и губи жълто-зеления си цвят и теглото си. Ето защо при покупка трябва да се избира по тегло.

Цитрус грандис

Плодът помело е най-големият от семейство цитрусови. Теглото на някои плодове може да достигне дори до 2 кг.

Защита от инфекции

Като всеки плод, жълто-зеленият помело е чудесен източник на много хранителни вещества и витамини, особено на Витамин С. Също така е добре той да присъства във вашата кухня през есента и зимата, когато сме най-податливи на различни видове инфекции.

, , , ,