Правила за сервиране на основни и други ястия

Модерно

Вие искате всеки ден да е необикновен и изящен, да създадете красивия ястия за специално събите, вие ще имате нужда подредите вашата маса за още по перфектно усещане за вашия специален ден.

 

Последователност при сервиране на ястията:

Броят сервирани ястия зависи от продължителността на приема. Най-добре е да се сервират четири или пет ястия, а по време на кратки приеми, да се ограничат до три. Няма смисъл да се планира голямо меню, тъй като нашите гости няма да бъдат в състояние да изядат всичко. Ако е възможно, е желателно да сервираме кафето и чая в друго помещение, а не в това, в което сме се хранили. 

От кой гост да започнем?

Последователността, с която сервираме ястията на своите гости, свидетелства за нашата лична култура, а също и за уважението към нашите гости. Сервирането на ястията трябва винаги да започва от по-възрастните хора, винаги първо на жените, а на себе си, като домакин – последно. Ястията трябва да се сервират с табла. Всички общи блюда се сервират от лявата страна на госта, изключение правят ястията, поделени на порции и супите. Те се сервират се от дясната страна, както и всички напитки.

В общи случаи:

  • Всички прибори се поставят в ред на употреба: Първия прибор трябва да е най-далеч от чинията.
  • Ножовете трябва да са поставени в дясната част на чинията с острието на ножа към чинията.
  • Лъжиците се поставят от дясната част на чинията отдясно на ножовете.
  • Вилиците се поставят от лявата част на чинията в ред на използване.
  • Ако салатата се сервира с основното ястие или вилицата за салата ще се използва за десерта, трябва да се постави от дясната страна на вилица за основно ястие, близо до чинията.
  • Десертната виличка и лъжичка могат да се поставят над чинията ( това е по Европейски стил ). Лъжичката с неяната дръжка сочеста на дясно се поставя над виличката. Дръжката на виличка сочи на ляво.
, ,