• eating

Повече за салатите: зеленчуковите миксове днес

Красиво

В салатите има най-малко четири различни променливи, които влияят върху естетическата стойност на зеленчуковите миксове. Научете повече за цветовете, текстурата, рязането и готвенето.

Каквото и да готвите, изключително важно е да се намери правилният баланс, когато се комбинират два или повече зеленчука в чиния. В крайна сметка има четири основни променливи, които могат да повлияят (и, следователно да предефинират) на идентичността на вашите зеленчукови ястия. По-долу ще намерите всеки един от тях, подробно обяснен в контекста на зеленчуковите миксове: 

Цветове и нюанси

Те са може би най-важният аспект, ако наистина ви е грижа за външния вид на вашите храни.

При зеленчуковите смеси имате избор между две основни решения:

  1. Акцентира се върху един цвят, а всички други нюанси допълват цялата чиния,
  2. Или се готви мозайка от подобни ястия. Ако изберете тази опция, уверете се, че зеленчуците са нарязвани в един и същ размер.

Текстурата на зеленчуците

  • Грешка е да се рискува крайното кулинарно удоволствие на вашите храни, като се фокусира само върху естетиката. Това означава, че храната трябва да е точно толкова вкусна, колкото изглежда.
  • Чрез смесването на различни текстури в едно и също ястие рискуваме да сътворим нещо красиво, но негодно за консумация. За да се избегне това е добре да се придържаме към същия принцип на готвене за всеки зеленчук или към една и съща основна текстура (за пресни зеленчукови салати).

Кълцане, рязане, нарязване на кубчета

Можете да редувате формата на зеленчуците в крайното ястие при условие, че се приържате към един цвят или дуо от нюанси. Само че не слагайте в една и съща купа зеленчуци с различни размери, особено ако приготвяте сложни пресни салати. Ако все пак това се случи, за да се намали ефекта от неравномерно нарязани на кубчета зеленчуци, поставете ги в големи, бели чинии.

Варене и гриловане

Освен салатите с пресни зеленчуци, най-доброто решение за създаване на цветни миксове е чрез варене или леко гриловане на зеленчуците. Салати, които са резултат от такива смеси изглеждат невероятно, тъй като тези методи на готвене запазват естествените цветове на зеленчуците.