Вавилонската кула на европейската маса

Красиво

Кулинарните обичаи се променят и много ястия пътуват по масите, свободно прекосявайки границите на държавите из цяла Европа. Глобализацията се появява на нашата маса.

Kулинарна Европа без граници

В Европа изчезват границите на страните. Това улеснява не само пътуванията на хората, но също така и на много ястия на националните кухни. Както показват изследванията за хранителните тенденции в различните страни в Европа, за щастие за сега се забелязва смесване на влиянията между страните, а не доминиране на англосаксонския модел. В страните от Южна Европа, такива като Италия или Испания най-бързо се развива пазара на продукти, произлизащи от северно европейските страни (напр. овесените ядки). От друга страна в страните от Северна Европа все по-голяма част от пазара заемат продуктите от Юга (макарони, зехтин или вино).

карта на храните по света изобразен с подправки

Екзотични ресторанти – вкусът на световните кухни

Рибите и морските дарове, традиционно консумирани в средиземноморските или атлантическите страни печелят все повече привърженици в Централна Европа. Смесването на кулинарните традиции се подпомага също така с присъствието на все по-голям брой екзотични ресторанти, които предразполагат към откриване на нови кухни. Увеличението на интереса към екзотични или етнични продукти произлиза от все по-високото ниво на култура на популацията, урбанизацията, честите пътувания или интернационализацията на медиите. Те дават възможност за по-добро взаимно опознаване и черпене на нови идеи и вдъхновения в развитието на националните и регионалните кухни.

,