Свойства и ефекти на интересни растения от целия свят

Модерно

Кестени за цьолиакия, морски водорасли за добра фигура? Всяка страна има свои методи за добро здраве. Научете повече за различните свойства и ефекти на растения от цял свят.

Въпреки, че диетите варират между различните жители на континентите, техният начин на живот и хранителни навици гарантират тяхното здраве и дълъг живот. Независимо дали храната е обикновена или изискана, има здравословни храни във всяко от двете полукълба. Ето няколко познати и непознати свойства и ефекти на растения от различните части на света.

Африка – Тунис, Египет

  • Сусам – има регенериращи свойства и ефекти, богат на антиоксиданти, ценен заради лесно абсорбиращия се растителен протеин. Съдържа голямо количество желязо. Укрепва сърцето и предпазва от болестта на Алцхаймер.
  • Дяволски нокът – едно от растенията със световна кариера. Плодът е с форма на кука и с корени, използвани за терапия. Има противовъзпалителни, анестетични и диуретични свойства.

Южна Америка – Колумбия

  • Котешки нокът – растение (или по-скоро кората на Uncaria лиана) с укрепващи, стимулиращи и ваксинални свойства. Този вид растения са световно известни, поради високото съдържание на силния антиоксидант Индоли. Вярва се, че котешкият нокът има анти-раков ефект, благодарение на Индоли. Той помага и при лечение на подагра, артрит и при възпаление на пикочните пътища.

Азия – Япония, Китай

  • Водорасли – добре познати морски растения, които подобряват имунитета, имат ниско съдържание на холестерол, стимулират метаболизма, както и са с ниско съдържание на калории. Богати са на калций, йод, калий 3 и витамин B12. Могат да се консумират топли или студени, на салати и в суши.

Австралия

  • Евкалипт – от листата се добива масло, широко използвано за медицински цели. Има антибактериални свойства и ефекти, регенерира епитела на дихателните пътища, освобождава бронхите и е с добър отхрачващ ефект. Евкалиптът успокоява кашлицата и хремата.

Северна Америка – Канада

  • Кленов сироп - с оригинален произход от Канада, но с фенове по целия свят. Може да се използва върху палачинки, вафли, сладолед, бисквити и чайове. Сиропът съдържа много витамини от група B и макроелементи (от съществено значение за нервната и имунната система).

Европа – Финландия, Франция, Полша

  • Захаросани листенца от рози - това е вид конфитюр, популярен деликатес в Полша. Захаросани розови венчелистчета от сладки захаросани диви рози, съдържаши голямо количество витамин C (20 пъти повече от лимоните), адстригент и етерични масла, които подсилват организма, като подобряват структурата на червените кръвни телца, повишават имунитета ви. Разполагат с антисептични свойства.
  • Кестени – известни също като “Maroons” – растения, познати и използвани от древните римляни и обичани от французите. Кестените се пекат в големи тигани (с диаметър един метър) по улиците и площадите на Френските градове. Превъзходни са приготвени на скара. Кестените са богати на Витамин E – познат като елексир на красотата и дълголетието и калий, който укрепва сърцето. Сушените кестени се препоръчват на хора, страдащи от цьолиакия.
  • Водка от червена боровинка – това е алкохол с червена боровинка, експортен продукт от Финландия. Има страхотен вкус и е изключително здравословен. Съдържа много антиоксиданти и адстригенти. Повишава имунитета към инфекции, дезинкфекцира пикочните пътища и притежава голямо количество витамин C.
, , , , ,