Won ton – китайски пелмени пълнени с морски дарове и месо

  • 120 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Dim sum – малко китайско предястие, това може да бъдат пелмени пълнени с морски дарове или месо, рула, питки, крокети.

Най-известни са won ton, т.е. китайски пелмени пълнени с мляно телешко месо или със скариди (може да бъде смес от тези съставки). Won ton може да се пържат в загрято олио или да се варят във вода и да се сервират с бульон.

Съставки

Тесто:
2 чаши брашно
50 г вряла вода
25 г студена вода
15 мл олио
½ с.л. сол


Плънка:

250 г скариди
250 г мляно телешко
15 мл соев сос
15 мл сусамено олио
15 мл оризово вино
1 с.л.джинджифил
1 с.л. нарязан див лук

 

Сос:
60 г оризов оцет
30 г вода
2 с.л. джинджифил
1 с.л. соев сос
1 с.л. сос чили
1 с.л. захар
сусамово олио

Начин на приготвяне

  • Смесете брашното със солта, долейте първо горещата вода, след това студената вода и олиото. Омесете тесто и го оставете под капак за половин час. Разточете тесто и разрежете на квадрати със страна 5 см.
  • Обелете суровите скариди и нарежете. Внимателно разбъркайте с мляното телешко и останалите съставки.
  • На квадратите от тесто поставете малка топка от плънката, сгънете на триъгълник и притиснете ръбовете, а ъглите отстрани залепете един с друг (както при пелмените).
  • Загрейте олиото в тиган и от долната част зачервете пелмената. След това добавете малко вода и така оставете с капак на котлона, докато станат готови..


Начин на сервиране:Смесете съставките за соса и го сервирайте студен. Към пелмените сервирайте студения сос за топене.


, , , , ,