Вкусете Изтока с ливанската кухня

Полезно

Ливанската кухня е един от най-характерните представители на кухнята на Близкия Изток и често незаслужено е считана за вид универсална категория храна от Средния Изток.

Подобно на Близкия изток храни

В известен смисъл ливанската кухня изглежда и има вкус като много други видове храна от Близкия Изток, тъй като е част от арабската кухня, която обхваща цялото южно крайбрежие на Средиземно море.

Въпреки това да се каже, че ливанската храна е същата като останалата от Близкия Изток, е като да се каже, че италианските традиции в готвенето са като френските или ирландските.

Ливанската кухня е пестелива по отношение на животинските мазнини и месо (с изключение на месото без тлъстини), въпреки това е изключително богата на зеленчуци, плодове, нишестета, зехтин и чесън. Последните два и зеленчуците са задължителни.

Ливанска кухня

Заедно с арабската кухня, ливанската кухня съществува от библейско време и това е доказано исторически.
Освен световноизвестни ливански национални ястия като кибех, мулукниах, лабне, баклава и др., ливанската кухня предлага разнообразие от вкусни блюда за вегетарианци като ливанската мусака. Това е традиционно зеленчуково ястие – основните му съставки са патладжани, нахут и доматен сос.

Ливанските специалитети, като още много други видове храна от Близкия Изток, са все по-популярни в западния свят като заместители на по-малко здравословните бързи храни. Съществуват различни ресторанти, предлагащи рецепти и разнообразие от ливанска и други видове храна от Близкия Изток. Ако решите да сготвите сами някое от ястията от ливанската кухня през зимата, можете да използвате и замразени зеленчуци.