Салата с телешко и спанак по виетнамски

  • 45 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 4.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за салата с телешко, ястие от виетнамската кухня.

Съставки

1 големи пресни краставици
1 голям морков
сол
250 гр. спанак
2 зелени лимона
2 лъжици рибен сос
1/2 лъжички захар
1/2 лъжичка смачкана чушка чили
1/2 лъжичка сусамово масло
1 скилидка чесън
парче джинджифил (обелен и нарязан или настърган)
1/4 чаша олио или зехтин
250 гр. телешко (ростбийф или филе) нарязано на тънки парчета и запържени със зехтин
3 лъжици печени и накълцани фъстъци
кориандър
едро смлян пипер

Лучено олио:
1/4 чаша олио или зехтин
4 стръка голям пресен лук (целия)
1/4 лъжичка сол

Начин на приготвяне

Лучено олио – приготвяне:

  • Загрейте олиото до много висока температура. Добавете нарязания пресен лук и солта. Пържете, докато парчетата пресен лук станат хрупкави и започнат да покафеняват.
  • Тогава свалете от котлона, оставете пресния лук в олиото, докато стане тъмно кафяво. Олиото може да се използва към салати, варено пиле, макарони, супа и много други виетнамски ястия.
  • Също така може да се съхранява в хладилник в плътно затворен буркан (две седмици).


Салата – приготвяне:

  • нарежете краставицата на тънки парчета, посолете ги и прехвърлете в цедка за 15 минути, за да пуснат сок и да се отцедят.
  • Нарежете моркова на колкото се може по-тънки парченца. Когато краставиците пуснат сок, отцедете ги, силно натискайки с ръка. Единия зелен лимон нарежете на парчета и оставете на страни.
  • В малка купичка смесете сока от другия зелен лимон с рибния сос, сусаменото олио, захарта, начуканото чили, чесъна и джинджифила.
  • С приготвения сос полейте краставиците и морковите, оставете за 5 минути, за да могат вкусовете да се слеят.
  • Почистете и измийте спанака. Внимателно подсушете с хартиена кърпа, поръсете с лучено олио (оставете 1-2 лъжички олио), прехвърлете в чиния.
  • Върху слой спанак поставете парчета морков и краставици заедно със соса, около него подредете месото. Поръсете с 1-2 лъжички с останалото лучено олио, поръсете с фъстъците и прясно смления пипер.


Начин на сервиране:Декорирайте с листа колеандър и парченца зелен лимон.


, , , , , ,