Здравейте! Нашият сайт използва бисквитки за статистически цели, анализ на трафика на сайта, маркетингов анализ и за подобряване на потребителското преживяване.

Открийте повече

Средиземноморска кухня - зеленчуци, паста и морски дарове

„Голямото пиршество”

Изследователи от университета в Сейнт Етиен във Франция са направили изследване на група от над шестотин пациента преживяли инфаркт. Разделили ги на две групи - едната група се хранела с традиционната нискокалорична храна за хора след инфарктно състояние, а другата била на средиземноморска диета, базираща се на зехтин, макарони, пресни зеленчуци и плодове, фасул, малки количества червено месо, по-големи пилешко и риба, а също така червено вино към храната. Резултатът от изследването бил внушителен. Още след две години са отчетени големи разлики в двете групи – в „средиземноморската” група значително се е повишила продължителността на живота и са намалели заболяванията от рак (с близо 61%).

Маса в двора

Сервират се основно зеленчуци, билки и зехтин. Когато добавим към това риба, морски дарове, сирена, макарони, ориз, чесън, маслини, орегано - получаваме една обща представа за възможностите на тази кухня. Рецептата за успех на всяко тържество е маса, подредена в двора, приятели и средиземноморски вкусотии...
 
Маса и глинена ваза на бяла тераса
Obrigado aos Portugueses – благодарим на португалците...

Португалците смятат, че на тях дължим вкуса на съвременната кухня. Големи изследователи, а след това и мощни колонизатори въвели в Европа много новости като: кафе, захар от захарна тръстика, видове фасул, ориз, пипер или карамфил.

Tapas – нещо вкусно на испански

Важно ястие в испанската кухня са сервираните в баровете и кафенетата tapas – малки, пълни с вкусотии чинийки, чийто вкус подчертава виното. Само от въображението на готвача зависи каква е съставката на tapas. Това могат да бъдат ароматни маслини, но и микро-ястия с морски дарове. Казва се, че традицията tapas (от думата tapar което значи прикриване) е взаимствана от „баровия" обичай да се прикрива чашката xeresu* с филия хляб с цел предпазване от мухите. Очевидно това било добро хрумване на барманите, които разчитали на това, че клиентите ще изядат "капака” и вместо да се приберат в къщи да хапнат ще продължат да поръчват.

Бутилка зехтин и чиния с червено ястие в ресторант
 

Savoir – vivre

Яденето на истинска италианска вечеря може да бъде много голямо предизвикателство. Нетактично е да оставите нещо в чинията си. За да не обидите домакините Ви италианци или собственика на местния ресторант, то няколко часа преди вечеря не се поддавайте на изкушението на вкусния сандвич или сладолед.















Кухнята на слънчева Италия

Италианската кухня е една от най-известните кухни и то не само около Средиземно море, а из целия свят. Спагети или пица – нейните символи не могат да отразят цялото разнообразие и богатство, което характеризира специалитетите на деветнадесетте региона на Италия. Spaghetti, farfalle, tagliatelle... не можете да изброите, толкова са много. Знаете ли, че има над шестотин вида паста?


Рецепти, които може да ви интересуват

Средиземноморска салата с нахут
Средиземноморска салата с нахут

Пригответе се за спорт със свежа рецепта, богата на протеини и фибри. В комбинация със сезонни зеленчуци, нахутът е звездата на тази салата, като е перфектен заместител на месото и ползите, заради които носи.

1 човек 15-30 минути Лесно
Лятна салата с червен боб и печени чушки
Лятна салата с червен боб и печени чушки

Класическо решение с перфектен вкус

4 човека под 15 минути Лесно
Филийки с рикота и царевица с люти чушки
Филийки с рикота и царевица с люти чушки

Много бърза и лесна рецепта, идеална за междухраненията!

4 човека под 15 минути Лесно
Терияки скариди с броколи и карфиол
Терияки скариди с броколи и карфиол

Азиатската кухня отново ще ви изненада с проста и вкусна рецепта. Каним ви да опитате Императорския

2 човека 30-45 минути Умерено
Средиземноморска кухня - зеленчуци, паста и морски дарове

„Голямото пиршество”

Изследователи от университета в Сейнт Етиен във Франция са направили изследване на група от над шестотин пациента преживяли инфаркт. Разделили ги на две групи - едната група се хранела с традиционната нискокалорична храна за хора след инфарктно състояние, а другата била на средиземноморска диета, базираща се на зехтин, макарони, пресни зеленчуци и плодове, фасул, малки количества червено месо, по-големи пилешко и риба, а също така червено вино към храната. Резултатът от изследването бил внушителен. Още след две години са отчетени големи разлики в двете групи – в „средиземноморската” група значително се е повишила продължителността на живота и са намалели заболяванията от рак (с близо 61%).

Маса в двора

Сервират се основно зеленчуци, билки и зехтин. Когато добавим към това риба, морски дарове, сирена, макарони, ориз, чесън, маслини, орегано - получаваме една обща представа за възможностите на тази кухня. Рецептата за успех на всяко тържество е маса, подредена в двора, приятели и средиземноморски вкусотии...
 
Маса и глинена ваза на бяла тераса
Obrigado aos Portugueses – благодарим на португалците...

Португалците смятат, че на тях дължим вкуса на съвременната кухня. Големи изследователи, а след това и мощни колонизатори въвели в Европа много новости като: кафе, захар от захарна тръстика, видове фасул, ориз, пипер или карамфил.

Tapas – нещо вкусно на испански

Важно ястие в испанската кухня са сервираните в баровете и кафенетата tapas – малки, пълни с вкусотии чинийки, чийто вкус подчертава виното. Само от въображението на готвача зависи каква е съставката на tapas. Това могат да бъдат ароматни маслини, но и микро-ястия с морски дарове. Казва се, че традицията tapas (от думата tapar което значи прикриване) е взаимствана от „баровия" обичай да се прикрива чашката xeresu* с филия хляб с цел предпазване от мухите. Очевидно това било добро хрумване на барманите, които разчитали на това, че клиентите ще изядат "капака” и вместо да се приберат в къщи да хапнат ще продължат да поръчват.

Бутилка зехтин и чиния с червено ястие в ресторант
 

Savoir – vivre

Яденето на истинска италианска вечеря може да бъде много голямо предизвикателство. Нетактично е да оставите нещо в чинията си. За да не обидите домакините Ви италианци или собственика на местния ресторант, то няколко часа преди вечеря не се поддавайте на изкушението на вкусния сандвич или сладолед.















Кухнята на слънчева Италия

Италианската кухня е една от най-известните кухни и то не само около Средиземно море, а из целия свят. Спагети или пица – нейните символи не могат да отразят цялото разнообразие и богатство, което характеризира специалитетите на деветнадесетте региона на Италия. Spaghetti, farfalle, tagliatelle... не можете да изброите, толкова са много. Знаете ли, че има над шестотин вида паста?

Купи Онлайн
Вече можете да закупите желаните продукти на Bonduelle онлайн, с доставка директно до дома ви, за да можете винаги да приготвяте любимите си ястия.