Калалаатикко – финска запеканка с риба и картофи

  • 30 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Калалаатикко това е запеканка с риба. Рецептата е от Финландия.

Финската маса никога не се е отличавала с изобилие, дълго време жителите на тази страна не са използвали ястията, добавяйки към ястията основно магданоз и копър. Основата на повечето ястия са рибата и картофите и калалаатикко (kalalaatikko) не е изключение. Въпреки, че има различни варианти на запеканката, основната съставка навсякъде е една и съща.

Съставки

300 г прясна херинга
800 г картофи
80 г лук
50 г олио
130 г мляко
2 яйца
1 лъжица пшенично брашно

Начин на приготвяне

  • Обелете картофите, нарежете ги на средни парчета и ги поставете в намазана с мазнина тенджера.
  • Почистете прясната херинга, нарежете на средни парчета и я поставете върху картофите.
  • Картофите и херингата се поръсват с дребно нарязания лук, всичко посипете с брашно и залейте с олио. Задушете на слаб огън.
  • Към сварените картофи с херингата излейте яйцата смесени с млякото.
  • Печете във фурна около 10 минути и сервирайте гореща.

, , , , , , ,