Калдо верде – португалска зелена супа със зеле и други зеленчуци

  • 60 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (Още няма рейтинги)
Loading...Loading...

Caldo Verde е народна португалска супа, за чието приготвяне се използват листата на зеле наричано "couve gallega".

Зелето couve gallega не става на глава, а единствено пуска през цялата година единични листа. Може да се замени с италианско зеле, което както "couve gallega" трябва да се добави към супата след като предварително е много дребно нарязано.

Съставки

150 г италианско зеле
60 г суха чеснова наденица или chorizo
1,5 големи картофи (около 250 г)
0,75 литра вода
1 лъжичка сол
четвърт чаша зехтин
червен пипер

Начин на приготвяне

  • Италианското зеле трябва да се измие със студена вода. След това трябва да отделите листата от главата и да ги нарежете на тънки ивици.
  • Така приготвеното зеле трябва да оставите за половин час.
  • Наденицата трябва да се надупчи с вилица на няколко места и да се свари във вода на силен котлон.
    След като водата заври, намалете котлона и варете 15 минути. След това подсушете и нарежете на парчета.
  • Обелете картофите и варете в подсолена вода 15 минути.
  • Извадете картофите и внимателно намачкайте на пюре. След това го върнете обратно в тенджерата с водата от картофите.
  • Добавете зехтина и сварете.
  • Нарязаното зеле изсипете в тенджерата и варете 5 минути.
  • Поставете наденицата и варете още 3 минути.

, , , , ,