Бигос – ястие със зеленчуци, гъби и месо

  • 120 min
  • средно трудна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за бигос – традиционно ястие, присъстващо на полската трапеза всекидневно и по празниците.

Бигосът е ястие от задушено зеле с добавка от различни меса, колбаси, зеленчуци и гъби.

Съставки

0,5 кг прясно зеле

0,5 кг кисело зеле

0,4 кг месо (може да бъде смес, напр. телешко и свинско, може да бъде дивеч или пилешко – колкото повече видове месо, толкова по-вкусен е бигосът)

0,15 кг наденица

0,15 кг пушен бекон

1 голяма глава лук

Няколко сушени гъби

Няколко сушени сини сливи

Лъжица доматено пюре

Сол, черен пипер, бахар, дафинов лист на вкус.

Начин на приготвяне

  • Нарежете киселото зеле, залейте го с малко вряла вода и го сварете.
  • Рендосайте прясното зеле, добавете нарязаните лук и гъби, залейте ги с вряла вода, сварете и ги добавете към киселото зеле.
  • Нарежете месото на кубчета, запържете го и заедно с мазнината го добавете към зелето.
  • Добавете бахара, дафиновия лист и сушените сини сливи.
  • Наденицата и беконът също се нарязват на кубчета, запържват и се добавят към зелето.
  • Добавете доматеното пюре.
  • Гответе на бавен огън, подправете по вкус със сол и черен пипер.


Начин на сервиране:

Сервира се топло, с хлебни изделия.


, , , , ,