Патица по пекински

  • 360 min
  • трудна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Патицата по пекински – това е най-известното ястие от китайската кухня, сервирана не само в ресторантите в Пекин, но и по цял свят.

Месото на патиците отглеждани близо до Пекин е много вкусно. Процесът на приготвяне на патицата е много сложен. Патицата се намазва с меласа, напомпва се с въздух и се пълни с вряща вода. Пече се върху огън от смес на дърва от различни плодови дървета.

Съставки

Патица:
1 патица (около 2 кг)
2 лъжици соев сос
2 ½ лъжици кафява захар
1 лъжица винен оцет
12 главички зелен лук
1 краставица

 

Сос Hoisin:
250 г конфитюр от сливи
3 лъжици соев сос
1 лъжица шери
канела, люта смляна чушка, джинджифил на прах 


Хляб мандарин (палачинки):
4 чаши брашно
1 ¼ чаша вряла вода
2 лъжици олио
щипка сол

Начин на приготвяне

  • Поставете патицата за 3 минути в кипяща вода. Извадете, подсушете и закачете за през нощта за да изсъхне.
  • Разбъркайте соевия сос, кафявата захар и винения оцет. След това натъркайте патицата и я закачете за още 4 часа.
  • Загрейте фурната до температура 190ºC, поставете патицата върху  пергаментна хартия, отдолу поставете тавичка с вода. Печете 30минути. Намалете температурата до 150ºC и печете още 1 час.
  • Хляб мандарин: смесете брашното и солта, добавете водата и омесете тесто. Оставете под капак за 15 минути. Оформете от тестото руло с диаметър 5 см, а след това го нарежете на кръгчета с дебелина 1 см. Всяко кръгче да се разточи на кръг с диаметър 8 см. Едната страна на всяка палачинка намажете с олио и след това ги съединете по две с намазаната страна навътре.  След това разточете на кръг с диаметър 15 см. Палачинките се пържат в загрят тиган около 1 минута, внимавайки да не ги изгорите. Сгънете на две и ги поддържайте топли по време на приготвяне на патицата.
  • Сос: хубаво разбъркайте соевия сос, конфитюра, шерито и подправките. Загрейте на тиган бъркайте непрестанно. Охладете, а след това оставете в хладилника.
  • Зеленият лук и краставицата нарежете на ленти.
  • Опечената патица нарежете на филийки. Наредете по няколко върху палачинките, заедно с няколко лентички краставица и зелен лук, а също така лъжичка сливов сос.


Начин на сервиране:Навийте палачинките на руло и консумирайте държейки с ръце.


, , , , ,