Fu Yung – китайски омлет с пиле, кълнове, гъби и целина

  • 20 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Омлет Fu Yung – за неговото приготвяне се използва само белтъка от кокоши яйца, за да бъде вкусът по-деликатен, а ястието да се топи в устата.

Този омлет е много популярен в Съединените Щати. Неговото наименование произлиза от красивото цвете лотос и в дословен превод означава „листа на бял лотос”.

Съставки

Омлет:
6 яйца (само белтъка)
200 г варени пилешки гърди
200 г пресни бобови кълнове мунг
100 г гъби
100 г целина
1 зелен лук
сол, пипер
олио

 

Сос:
½ чаша пилешки бульон
2 с.л. соев сос
1 с.л. оризово вино
1 с.л. царевично брашно
3 с.л. вода
1 с.л. олио
бял пипер

Начин на приготвяне

  • Нарежете пилешкото месо на парчета, нарежете гъбите на тънки филийки, нарежете целината. Добавете кълновете и разбъркайте всичко заедно. Нарежете лука, загрейте олиото в уока, като първо леко запържете лука, а после добавите останалите съставки.
  • Пържете бъркайки, добавете сол и пипер. Оставете да изстине.
  • Разбийте яйцата и ги прибавете към изпърженото месо със зеленчуците. Разбъркайте всичко внимателно. Отново загрейте в уока олио и излейте готовата смес. Пържете движейки леко лопатката в едната и другата страна. Когато омлета се съедини, обърнете на другата страна, пържете докато не се зачервят краищата.
  • Сос: Оставете бульона в тенджера да заври, добавете соевия сос, виното и пипера. Изключете котлона. Разбъркайте брашното с водата и бавно налейте към бульона, постоянно бъркайки, докато соса се сгъсти. Добавете олиото и разбъркайте още веднъж.
  • Отново затоплете соса и разбъркайте, полейте с него омлета.


Начин на сервиране:Сервирайте горещ.


, , , , ,