• 270 min
  • средно трудна
  • 8

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 4.50 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за кисело зеле. Sauerkraut, се смята за най-известното немско ястие на света.

Методът за правене на кисело зеле бил известен много отдавна, още по времето на Древна Гърция, Рим и Китай. Въпреки това днешният начин, толкова известен в Европа е дошъл при нас благодарение на монголците, които завладявайки Европа през 13 век, го пренесли в цяла източна и централна Европа. Вече над 700 години киселото зеле е най-вече известно в Германия, Полша, Русия, Украйна, Беларус.

Съставки

3 чаши прясно зеле 2 смляни глави лук 1 глава обелен лук Няколко плодове от хвойна Сок от 1 лимон 1 букет от различни подправки (микс) 1 чаша зеленчуков бульон 1 глава чесън Сол и пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • Измийте и внимателно подсушете зелето.
  • Варете поне 1,5 часа в такова количество вода, че само да покрие зелето.
  • В тенджера запържете лука до покафеняване без да използвате за това мазнина.
  • След това добавете лука към зелето, като равномерно разбърквате, заедно с лимоновия сок и микса от подправки. Накрая излейте зеленчуковия бульон в зелето.
  • Хубаво измийте скилидките чесън без да ги белите и ги поставете в средната част на зелето.
  • Поставете капак и варете на бавен огън около 1 час.

, , , , , ,