Kartoffelsalat – немска картофена салата. По желание с грах и царевица.

  • 30 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 4.50 от 5)
Loading...Loading...

Основата на картофената салата - kartoffelsalat са варените картофи, към които се добавят най-различни съставки като: бекон или лук, домати или зелен грах, яйца, царевица или даже портокали.

Картофената салата се сервира по различни начини. В южна Германия картофената салата се сервира обикновено топла или даже гореща, в други региони – при стайна температура. На север най-често се предпочита студеното консумиране на салатата. Сосовете към тези салати са също различни: майонеза, сметана, горчица, сос от оцет, сос винегрет и т.н.

Съставки

1 кг малки картофи 1 лъжичка ким 2 средни глави лук 200 мл бульон (може да бъде от кубче) 100 мл оцет (може да бъде ябълков) 100 мл олио напр. слънчогледов или от гроздови семки 2 връзки див лук 5 - 6 тънки парчета пушен бекон сол, пипер

Начин на приготвяне

  • Сварете картофите необелени с ким за около 25-30 минути.
  • Нарежете лука на малки кубчета.
  • Сварете картофите, обелете ги, нарежете на филийки, а след това поръсете с лука.
  • Сварете бульона с половината оцет и веднага – докато е горещ полейте с него картофите.
  • Всичко подправете на вкус със сол и пипер, а след това деликатно разбъркайте и оставете за 30 минути.
  • Може да излеете част от бульона, с който са полети картофите.
  • Запържете бекона на тиган, нарежете на малки парчета и го добавете към салатата.
  • Останалия оцет разбийте с олиото на кремовидна маса, добавете половината нарязан див лук и с тази маса полейте салатата.
  • С останалия див лук поръсете салатата преди сервиране.

, , , , , ,