Käsekuchen – чийзкейк, кекс от извара

  • 90 min
  • средно трудна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 3.86 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта на сладкиш със сирене - Käsekuchen – много известен десерт не само в Германия.

Най-старата рецепта за чийзкейк в немските източници датира от 1598 година, когато Анна Вецкер за пръв път го е записала в книгата с рецепти. А 100 години по-късно в Нюрнбергската Книга за Рецепти са припомнени няколко начина за приготвяне на чийзкейк. Основата съставка винаги е сиренето, към което се добавя захар, яйца и мляко, след което получената смес се запича. Много често към чийзкейка се добавят плодове: малини, къпини, вишни, червено и черно френско грозде, боровинки; плодове: ябълки, сливи, портокали, стафиди, бадеми и т.н.

Съставки

Коричка: 2 чаши пресято брашно 4 лъжици масло (не маргарин) 1/2 чаши захар 1 голямо яйца 1 лъжичка бакпулвер Чийзкейк: 3 чаши извара 1/2 чаша царевична скорбяла 1 лъжичка сода за печене 1 чаша захар 4 големи яйца 1/2 лъжичка рендосана лимонова кора 1/2 лъжичка ванилов екстракт 1 чаша заквасена сметана 1 чаша стафиди

Начин на приготвяне

Коричка (блат):
  • В голяма купа смесете всички съставки; добавяйки маслото бъркайте докато стане еднородна смес.
  • Разделете тестото на 2 равни части.
  • С първата половина залейте дъното на тигана (23 см диаметър), а с другата половина покрийте ръба на тигана.
  • Може също така да се опитате да го направите с ръце.
  • Охладете преди напълване.
Чийзкейк:
  • Загрейте фурната до 190°C.
  • Прецедете изварата през сито.
  • Смесете царевичната скорбяла със содата за печене.
  • В голяма купа смесете изварата, захарта, яйцата, лимоновата коричка и ванилията.
  • Разбийте до гладка консистенция.
  • Добавете сместа от царевичната скорбяла и содата за печене.
  • Изсипете заквасената сметана, добавете стафидите и разбъркайте.
  • Излейте приготвената смес върху коричката (блата) и печете около час.
  • Средата трябва да бъде мека.
  • Изключете фурната и оставете вратата отворена.
  • Оставете сладкиша да изстине до стайна температура.

, , , , , , ,