Севиче – риба по мексикански, маринована в домати и лимонов сок

  • 360 min
  • средно трудна
  • 3

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 4.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за севиче – сурова морска риба с добавки.

Във всяка от южноамериканските страни това ястие се сервира по различен начин. В Перу севиче се сервира с тънки филийки червен лук, с които трябва да покриете севиче в последния момент преди да се сервира. В противен случай ястието ще промени вкуса си.

Съставки

700 г прясна морска риба напр. corvina, congrio (морска змиорка), chita, mero, lenguado (sola), pargo, huachinango
700 г домати
80 г нарязани зелени маслини
400 мл пресен лимонов сок
минерална вода
70 мл зехтин
3 скилидки чесън
2 лъжици риган
2 лъжички дребно нарязан пресен кориандър
100 г лук
100 мл кетчуп
2 лъжички нарязани мариновани чили серанос
2 лъжици паста от чушки
пипер, сол и зехтин за подправяне

Декорирайте с маслини. 

Начин на приготвяне

  • Изплакнете филето, подсушете и нарежете на кубчета. След това поставете в стъклена купа. Залейте с лимонов сок – мариновайте при стайна температура за около 2.5 часа.
  • Загрейте зехтина в малък съд, изсипете чесъна и така пържете около 3 минути. След това трябва да извадите чесъна, а зехтина да охладите.
  • Обелете бланшираните домати, нарежете ги на парчета и премахнете семките стараейки се да запазите сока. Обеленият лук нарежете на малки парчета..
  • В стъклена купа наредете доматите, лука, кориандъра, ригана, кетчупа, чилито, маслините и пастата от чушки. По време на приготвяне на севиче се използват единствено стъклени съдове или емайлирани. Не се използват метални съдове. Всичко залейте с охладения зехтин и с доматения сок. Подправете по вкус със сол и пипер, след това разбъркайте и оставете да почине.
  • Извадете рибата от маринатата и трикратно изплакнете със студена вода. След това залейте с минерална вода и киснете още 5 минути. След изваждането от водата хубаво изцедете и прехвърлете в купата с доматите и подправките. Разбъркайте, покрийте и поставете за 3 часа в хладилника.


Начин на сервиране:Сервира се в замразени стъклени купи.


, , , , , , ,