Ливанска кухня с безброй вдъхновения от зеленчуци и здравословeн хумус (нахут)

Полезно

Наскоро навлязла в европейските и американски ресторанти и домакинства, ливанската кухня бързо си създаде репутация на един неизчерпаем извор на кулинарни вдъхновения за хората, които ценят простата и здравословна храна.

Ливанската кухня

Ливанската кухня е пикантен ароматен микс от Средиземноморски и Близкоизточни кулинарни традиции. Не без причина толкова много готвачи от цяла Европа са любители на ливанската кухня: тя е просто ненадмината, когато става въпрос за прости, но и питателни и вкусни ястия.

За разлика от многото кулинарни стилове в Близкия изток, тази кухня е изненадващо вегетарианска и използва предимно здравословни съставки: зелени подправки, зеленчуци според сезона и растителни масла.
Много от ястията в ливанската кухня ще подразнят въображението ви и от всяко едно, можете да сътворите свое кулинарно вдъхновение. Такива ястия са:

Хумус

Oсновната храна в Близкия Изток с уникален етнически вкус. Това е гъста паста, направена от нахут, смесен със зехтин, както и с подбрани подправки и сусамени семена. Хумусът съществува в безбройни варианти, сътворени от ливанските готвачи – с лимонов сок, градински подправки, щипка джоджен, ситно нарязан чесън, патладжан и др. Безбройни са версиите на това велико за тази страна ястие.

Супа от леща – традиционно вечерно ястие за Рамадан, тази супа се прави от червена леща, лук и чушки, но може да добавите и боб, грах, ориз, нетлъсто месо и множество други съставки към сместа. Това е леко и много здравословно ястие.

Фатуш или селска салата – страхотна комбинация от зелен пипер, домати, краставици, лук и градински листни зеленчуци (спанак, джоджен и др.) Това ястие преминава границите на националната кухня, за да ви донесе свежестта на пресните зеленчуци през пролетта.

Ако сте почитател на зеленчуците и търсите творчески начини да включите здравословните съставки в диетата си, но не бихте искали да прекарвате прекалено много време в кухнята (в края на краищата, трябва да си живеете живота и да се отдадете на приключения!), няма по-добро място за кулинарни вдъхновения от ливанската кухня. За един зает човек, който живее забързано, но все пак иска да се храни здравословно, тази кухня е като дар от Господ.

, ,