• 480 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 3.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за бобена супа, ястие от карибската кухня.

Съставки

½ кг боб kidney
1 морков
2 глави лук
2 листа на целина
3 дебели парчета бекон
1 лъжица сушен риган
1 пълна лъжица кимион
1 малка чаша сухо шери
2 консерви домати на парчета
сок от ½ лимон
сол, пипер

Допълнително
1 авокадо
пресен лук
пресен колеандър
прясна люта чушка чили
1 зелен лимон

 

За декорация
1 дафинов лист
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 стрък розмарин

Начин на приготвяне

  • Залейте боба със студена вода и го оставете накиснат за 4 часа.
  • Завържете подправките с дълго парче бяла връзка като букет гарни.
  • В тиган леко запържете със зехтин, нарязания на малки парчета морков, лук и целината с букет гарни.
  • Отцедете боба и залейте отново с чиста студена вода, така, че да бъде 5-8 см под повърхността на водата. Оставете го да заври, варете 10 мин. на среден котлон, а след това намалете котлона и варете 2-3 часа, докато боба омекне.
  • Бобът се посолява, когато вече е омекнал. Добавете запържените зеленчуци с бекона, подправете с риган и кимион. Долейте шерито и сока от лимона, добавете доматите. Посолете на вкус и подправете с прясно смлян пипер.
  • Оставете супата да заври, намалете котлона и варете още около 30 минути. Намачкайте с лъжица по стената на тенджерата няколко зърна боб за да сгъстят супата.
  • Нарежете на малки парчета авокадото и пресния лук, нарежете колеандъра и чушката чили.

 

Начин на сервиране:

Извадете букет гарни и сервирайте супата поръсена с парчета авокадо, пресен лук и чили, а също така нарязания коленадър. Поръсете всяка порция със сока от 1/4 зелен лимон.


, , , , , , ,