Risotto – италианско ястие с ориз и зеленчуци

  • 60 min
  • средно трудна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (9 гласа, средно: 4.11 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за ризото по селски – невероятно италианско оризово ястие, вероятно дошло в Италия от Китай заедно с пътешественика Марко Поло.

Съставки

300 г ориз
300 г италианско зеле,
130 г накиснат за 12 часа във вода боб
100 г суров бекон
2 стръка целина
1 глава лук
1 морков
3 домата
50 г масло
1,2 л месен бульон
125 мл червено сухо вино
сол, пипер

Начин на приготвяне

  • Разделете листата на измитото зеле, след което ги накъсайте на по-малки парчета.
  • Измийте стръковете целина и ги нарежете ситно. Обелете моркова, измийте го и нарежете на парчета. Обелете бланшираните домати, премахнете семките и също ги нарежете на парчета.
  • Зеленчуците заедно с боба, залейте с бульона и варете, на среден огън за около 2 часа.
  • Нарежете бекона на кубчета. Нарежете лука на ситно, след което запържете заедно с ориза, бекона и масло за 3 минути. Залейте всичко с виното. Варете и разбърквайте често докато виното напълно се изпари.
  • Доливайте постепенно бульон заедно със сварените зеленчуци и боба. Варете още 15 минути, като не забравяте от време на време да разбърквате.
  • Подправете на вкус със сол и пипер. Преди сервиране изчакайте 3 минути.

, , , , , , ,