Лазаня – италианска запеканка с месо и зеленчуци

  • 120 min
  • трудна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецептата за лазаня – едно от най-известните италиански ястия.

Италианската запеканка с паста, мляно месо и зеленчуци.

Съставки

3 консерви домати 1 консерва доматен концентрат 1 тиквичка 1 патладжан 2 средни глави лук 3 скилидки чесън 2 чушки 500 г мляно месо 500 г италианско сирене (пармезан или друго) 250 г кашкавал Сос бешамел: 2 лъжици масло 4 лъжици брашно 2 чаши мляко Подправки: стрито индийско орехче, босилек, риган, пипер, сол малко чушка на прах Допълнително: масло за намазване на формите и огнеупорните съдове

Начин на приготвяне

  • Варете пастата в леко осолена вода за около 5 минути докато леко омекне. После я извадете и наредете корите една до друга , за да не се слепят.
  • Изсипете в тенджерата нарязаните домати, посипете с босилек и риган, а след това патладжана, тиквичките и чушката, които предварително сте нарязали на кубчета. Задушете на слаб огън. През това време нарежете на кубчета лука и подправете със сол и пипер, а след това запържете.
  • Накрая добавете счукания чесън и запържете за кратко, след което добавете всичко към соса.
  • Изсипете месото в тенджерата и добавете лука. Варете на слаб огън за около 8-12 минути. Когато месото е запържено го добавете доматеното пюре и отново запържете за кратко.
  • Добавете соса към месото. Подправете на вкус. Свалете от котлона.
  • През това време направете соса бешамел.
  • Разтопете в тенджера маслото и прибавете брашното. Запържете всичко, докато брашното започне да става бяло, а след това докато бъркате добавете млякото към получената консистенция на гъста сметана. Добавете сиренето и варете до момента, в който то се разтопи.
  • Подправете на вкус с пипер и мляно индийско орехче.
  • Вътрешната част на огнеупорния съд се намазва с масло. На дъното се нареждат поред: лист лазаня, върху него сос бешамел, плънка с месо, посипва се с част от кашкавала и след това се повтаря до изчерпване на продуктите.
  • Накрая поръсете с кашкавал и босилек.
  • Печете около 30 минути при температура 190 C°.

, , , , , , ,