Паеля – Испанско ястие от Валенсия

  • 60 min
  • трудна
  • 6

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (2 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за паеля а ла Венеция – класическо ястие на народната испанска кухня, произлизащо от красивата Валенсия.

Който поне веднъж е посетил плажовете на Валенсия ще иска със сигурност да прекара там и следващата си почивка ядейки вкусните ястия на испанската кухня. Наименованието на ястието произлиза от името на голям тиган, т.е. paellery, в който обикновено се приготвя паелята.

Съставки

750 г пилешко месо
500 г заешко месо
400 г ориз
250 г зелен фасул
200 г боб
100 г домати
50 мл олио
800 мл вода
1 лъжичка сладка чушка
пипер, сол, шафран

Начин на приготвяне

  • Изплакнете белия, едър боб след това залейте със студена преварена вода и накиснете за 12 часа. Сварете в същата вода.
  • Измийте внимателно и нарежете на парчета пилешкото и заешкото месо.  Изплакнете зеления фасул. Бланширайте измитите домати, обелете ги и нарежете на парчета.
  • Загрейте олиото в голям тиган, след това запържете пилешкото месо от всички страни. Към същото олио сложете парчетата заешко и също така запържете от всяка страна. Добавете зеленият фасул и пържете около 2-3 минути. Сложете боба и нарязаните домати. Добавете чушката и разбъркайте. Изсипете ориза бавно и бъркайте с дървена лъжица. Добавете шафрана и солта. Залейте с вода, оставете да заври и варете на нисък огън с капак. От този момент спрете да разбърквате.
  • Варете паелята не по-дълго от 18-20 минути. Свалете от котлона и оставете за 5 минути, за да може да „узрее”.


Начин на сервиране:Паелята се сервира с дървена лъжица. За декорация може да се използва четвърт лимон и магданоз. Ястието трябва винаги да се сервира на тиган.


, , , , , , ,