• 45 min
  • лесна
  • 2

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (11 гласа, средно: 4.09 от 5)
Loading...Loading...

Dhal – Това е супа-пюре от различни видове бобови растения: боб, грах, леща, боб мунг с къри и гарам масала – смес от различни подправки.

В Индия има поговорка, че поне веднъж дневно във всяка индийска кухня се яде dhal.

Съставки

Dhal:
2 чаши жълта или червена леща
6 чаши вода
1-2 глави лук
2 лъжички сол
1 ½ лъжички куркума
2 лъжички гарам масала
скилидка чесън
парче от корен на джинджифил
парче люта чушка
половин консерва белени домати

бучка масло
пресен кориандър

 

Гарам масала:
4 лъжици кориандър
2 лъжици ким
2 лъжици черен пипер на зърна
2 лъжички карамфил
2 лъжички кардамонови семена
2 парчета канела по 5 см

Начин на приготвяне

  • Хубаво измийте лещата и я накиснете за през нощта.
  • Поставете лещата в тенджера и налейте водата в която е седяла цяла нощ. Оставете на котлона да заври.
  • Нарежете лука и доматите и заедно с всички подправки (оставете маслото) добавете в тенджерата с лещата. Варете 1 час и 15 минути на слаб огън, бъркайки на всеки 15 минути.
  • Когато ястието бъде почти готово, добавете маслото и нарязания пресен кориандър.
  • Гарам масала: всяка подправка запържете в тиган за около 15 минути. Когато всички бъдат готови, ги смесете и ги смелете в мелничка за кафе. Гарам масалата трябва да се съхранява в сух затворен съд.

Начин на сервиране:Dhal се сервира гореща заедно със зеленчуци и чапати.


, , , , , , ,