• 210 min
  • трудна
  • 6

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Erwtensoep наричана още Snert – много известна в Холандия супа от зелен олющен грах.

Обикновено холандците я приготвят през зимата, когато се появи нужда от засищаща храна. Snert е супа с много гъста консистенция, често към нея се добавя свинско или наденица. Холандците казват, че добрата грахова супа е добре приготвена само тогава когато лъжицата стои в нея.

Съставки

200 г чаша зелен олющен грах 500 г пушена наденица 500 г свинско 4 глави лук 1 нарязан стрък целина 4 средно големи картофа 1 връзка целина 1 лъжичка сол 2 литра вода

Начин на приготвяне

  • Залейте граха с вода и оставете за 8-10 часа с капак.
  • Отцедете и заедно със свинското поставете в тенджера с посолена вода.
  • Гответе на слаб огън за около 3 часа.
  • Добавете лука, стъблото и горната част на целината, бъркайте от време на време и варете още половин час.
  • Накрая добавете шунката или наденицата и варете още 10 минути.
  • Извадете шунката или наденицата и я нарежете на филийки.
  • Нарязана я върнете обратно в супата.
Начин на сервиране:Сервира се в дълбока чиния най-добре с тъмно печиво и традиционното  за Холандия сирене. Месото от супата се яде с хляб и се полива с горчица.

, , , , , , ,