Аджапсандали с патладжани

  • 75 min
  • лесна
  • 6

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 3.17 от 5)
Loading...Loading...

Аджапсандали е популярно пролетно вегетарианско ястие, приготвяно от всяко грузинско семейство.

Съставки

Патладжани – 1.5 кг;
Олио – ½ чаша;
Домати – 500 г;
Кориандър, босилек, магданоз – ½ връзка от всяко;
Чушка – 2 броя;
Лук – 3 глави;
Чесън – 2 скилидки;
Дафинов лист – 2 броя.

Начин на приготвяне

  • Измийте патладжаните. Обелете ги, разрежете всеки от тях на четири по дължина и след това още веднъж или два пъти (зависи от дължината на патладжана).
  • Поставете парчетата патладжан в купа, посолете и ги оставете за половин час. Изстискайте ги, без да ги смачквате.  
  • Изпържете тънко настъргания лук в олио или зехтин в тиган.  
  • Когато лукът покафенее, сложете изстисканите патладжани в тигана и ги задушете.   
  • Сложете дафиновия лист и чушките, нарязани на дължина.
  • Добавете нарязаните залени подправки и чесъна. Сол и пипер на вкус.


Предложения за сервиране:
Оставете готовото ястие да изстине малко и след това го поставете в чиния с марули. Сервира се студено с пресни зеленчуци, сирене или говеждо месо.