Ratatouille – рататуй, зеленчуково ястие от Ница

  • 60 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (7 гласа, средно: 3.43 от 5)
Loading...Loading...

Една рецепта за Ratatouille - френско ястие със зеленчуци, известно в целия свят.

Рататуй произлиза от Ница. В началото то е било местно ястие, като едва през 20-ти век добива популярност извън Ница. Както повечето френски рецепти, рататуй има много вараиции, но винаги съдържа зеленчуци: патладжани, чушка, домати, тиквички. Може да бъде сервирано като основно ястие или като гарнитура.

Съставки

  • 1 кг узрели домати
  • 2 различни цветове чушки
  • 1 голям патладжан
  • 1 лъжица сол
  • 3/4 чаша зехтин
  • 1 тиквичка
  • 2 големи глави лук
  • 3 големи скилидки чесън
  • 100 мл червено сухо вино
  • 3-4 клонки прясна мащерка
  • 5 лъжици нарязан магданоз
  • 5 лъжици нарязан босилек
  • свежо смлян пипер
  • сок от 1 лимон

Начин на приготвяне

  • Нарежете измития патладжан на кубчета.
  • Посолете го и го поставете за 25 минути в гевгир, за да пусне горчивия сок.
  • Обелете домати, нарежете на четвъртинки и премахнете семките.
  • Нарежете лука, чушките и тиквичките на кубчета.
  • Загрейте зехтина на среден огън в голям тиган. Пържете тиквичките няколко минути до зачервяване. Отцедете ги от мазнината.
  • Добавете 2 лъжички зехтин и пържете чушките около 5 минути. Сложете ги при тиквичките.
  • Изпържете измития и подсушен патладжан с 3-4 лъжици загрят зехтин, като внимавате да не го изгорите. Пържете около 6-8 минути докато покафенее. Добавете го към останалите зеленчуци.
  • Запържете леко лука и счукания чесън в 3 лъжици зехтин. Добавете виното и изчакайте да се изпари. Добавете доматите, мащерката и 2 лъжици магданоз. Варете на слаб огън около 10 минути.
  • Добавете всички зеленчуци и варете 12 минути на слаб огън. Когато зеленчуците омекнат, ги свалете от котлона и, разбърквайки ги леко, добавете магданоза и 4 лъжици босилек.
  • Добавете сол, пипер, сок от прясно изцеден лимон и останалия босилек.
Начин на сервиране: Ястието много си отива с хрупкава френска франзела или прясно сварена паста. Можете да сервирате горещо или студено.

, , , , , ,