• 20 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (3 гласа, средно: 4.33 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за майонезен сос, наричан майонеза.

Съществуват различни версии на легендата свързана с въвеждането на майонезата под сегашното и наименование във френската кухня. Наименованието майонеза произлиза от френската дума: manier – "бъркане", свързва се с града Mahón, столица на Менорка, а също така произлиза от френския град Байон и се говори, че неговото първо наименование е било Sauce bayonnaise. Най-вероятната теория е все пак, че майонезата дължи своето наименование на старофренската дума moyeu – „жълтък”.

Съставки

4 яйца 3 с.л. бял винен оцет или прясно изцеден сок от лимон 1 с.л. сол 1 с.л. люта горчица щипка бял пипер 2 чаши олио от гроздови семки

Начин на приготвяне

  • Преди да пристъпите към приготвяне на майонезата трябва да се погрижите всички продукти да бъдат със стайна температура.
  • Отделете белтъците от жълтъците. След това поставете жълтъците в купа.
  • В купата разбийте жълтъците с оцета, горчицата, солта и пипера, докато сместа се сгъсти и започне да залепва към приставката за разбиване (2-3 минути). Олиото трябва да се долива постепенно, непреставайки да разбивате. Разбивайте равномерно, докато получите гладка смес с еднородна консистенция.
  • Подправете на вкус.

, , , , ,