Емпанадас – аржентински пелмени с месо или по желание с царевица и спанак

  • 90 min
  • средно трудна
  • 8

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (4 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Емпанадас – големи аржентински пелмени с телешко пържени в мас.

Ястието е било наследено от индианците. Всеки регион има собствена рецепта за емпанадас и те се различават по големина и плънка. Традиционната плънка от телешко се нарича criolla (криолла), но пелмените могат да бъдат с плънка от кашкавал и шунка, пилешко месо, царевица и лук или със спанак и бекон. Тестото трябва да бъде тънко.

Съставки

Тесто: 300 г пшенично брашно 2 жълтъка 4 лъжици мляко 100 г мая 200 г масло щипка захар Плънка: 350 г кайма смес 1 яйце 4 лъжици сметана 2 глави лук 1 скилидка чесън 1 лъжици олио 1 червена чушка 2 жълтъка връзка магданоз, сол, червен и черен пипер

Начин на приготвяне

  • За да направите тестото трябва в топлото мляко да разтворите маята, да добавите жълтъците, маслото и захарта. Бавно добавяйте брашното и бъркайте. Завийте тестото с фолио и го оставете в хладилника за цяла нощ.
  • Може да преминете към плънката. Нарежете на кубчета лука и чушката, пресовайте чесъна. На загрято олио изпържете най-напред лука, след това добавете чушката, чесъна и каймата. Пържете всичко около 10 минути.
  • Свалете от котлона плънката и добавете към нея 1 яйце, 1 жълтък, сметана и нарязания магданоз.
  • Разточете тестото на 4 кръга с диаметър 15 см. На всеки кръг поставете порция от плънката, сгънете на две и залепете краищата.
  • Преди изпичане намажете пелмените с жълтък.
  • Печете във фурната около 20 минути при температура 200°C. Може да се изпържат и в тиган с мас.
Начин на сервиране:Емпанадас трябва да се ядат с ръце.

, , , , ,