Tolma – сърми с лозови листа

  • 70 min
  • лесна
  • 8

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Както в много други страни, сърмите с лозови листа са популярни и в Армения. Те не са много трудни за приготвяне и имат невероятен вкус.

Съставки

1,5 кг месо (смес от свинско и говеждо)
4-5 глави лук
½ чаша продълговат ориз
дафинов лист
черен пипер
лозови листа
пресен магданоз (може да бъде заменен със сушен)
пресен босилек (може да бъде заменен със сушен)
сушен риган

Начин на приготвяне

  • Измийте лозовите листа. Опитайте ги, ако са много солени, нека малко престоят в студена вода. Ако и след това са солени, сложете само малко сол на месото.
  • Нарежете лука на малки кубчета и нарежете магданоза и босилека. За да спестите време и за по-добри резултати, може да ги сложите в кухненски робот.
  • Смесете месото, лука, босилека, магданоза, ориза и малко риган в една купа. Можете да ги размесите с ръце, тъй като така се омесва най-добре.
  • Добавете сол и черен пипер на вкус. Не забравяйте, че листата също ще бъдат солени.
  • Ако месото няма мазнина и е много сухо, добавете половин чаша топла вода и 100 г. масло.
  • За да завиете сърма, сложете малко количество от месото върху листото. Навийте листото, затворете го от всички страни, за да не може да изпадне месото. Сложете сърмата в тенджерата. Не забравяйте да сложите дафинов лист и черен пипер между нивата.
  • Когато тенджерата е почти пълна, налейте една чаша вода , покрийте я и варете на среден огън.
  • Сърмите трябва да се варят 30 минути. Можете да махнете от огъня, когато оризът е готов.


Сервиране
Сърмите се ядат със сос от кисело мляко. За да го направите, накълцайте 2 скилидки чесън в купа с кисело мляко.