• 100 min
  • лесна
  • 6

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (1 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Ориенталски десерт, баклавата е усещане за орехи и захар, които се топят в устата.

Съставки

2 чаши захар
3 лъжици захар
1 1/2 чаши вода
3 пръчици карамфил
1 ч.л. лимонов сок
1 1/2 чаши ситно нарязани орехи
1 ч.л. канела
11/2 чаши сладко масло
1 пакет кори

Начин на приготвяне

  • Варете водата с двете чаши захар около 10 минути. Към края прибавете лимоновия сок и карамфила. Изключете котлона и оставете сиропа да се охлади.  
  • Смесете орехите, канелата и трите лъжици захар в малка купа и ги оставете настрани.
  • Разтопете маслото и с част от него намажете една тава.  
  • Поставете половината от корите в тавата, като мажете всяка от тях с разтопеното масло.
  • Подравнете краищата и разпръснете между слоевете. Разпределете равномерно пълнежа от орехи и продължете с останалите кори. Мажете всяка кора с масло.
  • Запазете останалото масло.
  • С остър нож разрежете сладкиша на ромбчета.
  • Сложете останалото масло върху ромбчетата.   
  • Печете в предварително загрята фурна на 175 C до златисто.
  • Махнете от фурната, охладете за 10 минути и сложете с лъжица охладения сироп върху всяко парче. Повторете докато използвате по-голямата част от сиропа.


Сервиране
Баклавата може да се сервира с останалия сироп.