Фелафел – вегетарианско кюфте от нахут

  • 150 min
  • лесна
  • 4

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (6 гласа, средно: 4.83 от 5)
Loading ... Loading ...

Рецепта за фелафел – хрупкави, вегетариански кюфтета от нахут.

Препоръчва се да се консумира с хумус, салата и питка хляб. Фелафелът и кебапът са едни от най-известните ястия на арабската кухня за европейците.

Съставки

250 г нахут
5 зелен лук
1 скилидки чесън
1 лъжица дребно нарязан кориандър
1 лъжица дребно нарязан магданоз
½ лъжичка ким
¼ лъжичка сода бикарбонат

пипер, сол
олио за пържене 

Начин на приготвяне

  • Изплакнатия нахут да се накисне за през нощта. Премахнете от водата парчетата люспи, които са се отделили. Отцедете, подсушете и стрийте така, че да се получи консистенцията на сухо пюре.
  • Нарязаният магданоз и кориандър да се смесят с нахута. Чесънът и зелените части на лука да се нарежат, а след това заедно с кима, содата, солта и пипера да се добавят към останалото. Всичко трябва хубаво да се намачка и да се постави в хладилника за 2 часа.
  • Леко навлажнете ръцете си, а след това оформете от сместа топки с големината на топки за голф, след което ги сплескайте.
  •  В тенджера налейте много олио (около 3 см). Фелафелът се пържи в горещата мазнина до тъмно кафяв цвят.


Начин на сервиране:Отцедете и сервирайте на плато.

, , , , , ,