Дип от хумус – арабски сос от нахут и сусамена паста

  • 90 min
  • лесна
  • 6

Оценка на потребителите
1 звезда2 звезди3 звезди4 звезди5 звезди (5 гласа, средно: 5.00 от 5)
Loading...Loading...

Рецепта за дип от хумус, сервиран с питка хляб или чипс, може да бъде интересно предястие за гостите докато чакат основното ястие.

Може да се приготви до 3 дни преди сервиране, при условие, че се държи в хладилник. Да се сервира със стайна температура.

Съставки

60 г нахут

2 лъжички паста тахин

½ глава лук

малка скилидка чесън

¼ лъжичка куркума

2 лъжици лимонов сок

сол

2 лъжици олио 

Начин на приготвяне

  • Залян с вода нахутът се оставя да се накисне около 8 часа. След това отцедете без да изхвърляте водата, в която е бил накиснат.
  • Чесънът и лукът да се нарежат на дребно. Леко запържете с олио, добавете куркумата и малко от водата, в която е бил  накиснат нахута. След това добавете нахута, залейте с останалата вода, в която е бил накиснат около 3 см над нивото на нахута и го оставете да заври, варейки достатъчно дълго, за да омекне.
  • Отцедете нахута, но отново запазете бульона. Намачкайте нахута използвайки вилица, добавете няколко лъжици бульон и миксирайте докато пастата получи консистенция на майонеза.


Начин на сервиране:Сипете в чиния, добавете сол, лимонов сок и тахина и хубаво разбъркайте. Декорирайте с нарязан пресен магданоз.


, , , , , ,