• cooking

Скала за лютивост на чушките

Вкусно

Всеки знае, че чушките са люти, но знаехте ли, че те си имат своя собствена скала за лютивост?

Измерване лютивостта на чушките

Чушките се измерват в единици на Сковил.  Най-ниската стойност на скалата е нула – това е стандартната чушка. Скалата свършва на 1,000,000 единици на Сковил – единствената чушка, която отговаря на тази стойност е „bhut jolokia pepper“ от Индия. Тя е толкова силна, че индийската полиция я слага в гранати, за да спира тълпи и да се бори с терористи. Самата лютивост се определя въз основа на нивото, на което лютивостта може да се усети.  Нула означава, че вие не можете да усетите лютивост. 1,000,000 очевидно означава, че вероятно няма да успеете да издържите на тази лютивост.

heat of peppers

Химичното вещество, което причинява лютивост е познато като капсаицин. Д-р Уилбър Сковил е нарекъл метода на измерване на себе си след обширните си експерименти през 1912 г. Той определя първоначалната основа, като тества всички чушки, които е могъл да намери, на петте си вкусови тестера. Те не били любители на някои от по-високите резултати.

, ,