Зърнени храни и калории – колко калории има в зърнените храни?

Вкусно

Зърнените храни са фундаментални за нашето здраве и жизненост. Научете тук повече за тяхната хранителност! Колко калории, колко белтъчини и въглехидрати има в сърнените храни?

Зърнените храни като хляб, ориз, боб, макарони и други бяха доста пренебрегвани през годините, когато нашумяха нисковъглехидратните диети (диета на Аткинс, кетонова диета и др.). През последните 1-2 години обаче, учените и опита на много диетолози доказаха, че зърнените храни са от изключително голяма важност за поддържане на добра перисталтика, жизненост и обмяна на веществата. Те не само ни снабдяват с множество полезни елементи, но и ни дават приятно чувство на ситост, което спомага за психическото ни доволство, което е равностойно важно при спазването на здравословен режим на хранене.

Зърнените продукти са богат източник на целулоза, подпомагаща процеса на храносмилане. За хората, които искат да свалят излишните килограми, е препоръчително да прилагат целулозната диета. В нея се съдържат сложни въглехидрати, скорбяла, желязо, витамин Е и витамини от група B.

Колко калории има в зърнените продукти
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Белен грах 100 g 299 23,0 1,6 48,1
Биточки – котлети с извара 100 g 166 7,9 6,4 18,9
Боб 100 g 66 7,1 0,4 14,0
Брашно за кекс 100 g 334 10,3 1,1 68,9
Брашно от елда 100 g 367 13,6 1,2 73,7
Бърза елда – варена 100 g 132 4,5 2,3 25,0
Бял боб – сух 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бял ориз 100 g 344 6,7 0,7 78,9
Варен боб 100 g 123 7,8 0,5 21,5
Варен грах 100 g 60 6,0 0,0 9,0
Варен грис от ечемик 100 g 106 3,1 0,4 23,0
Варен грис с мляко 100 g 98 3,0 3,2 15,3
Варен ечемик 100 g 334 8,4 2,0 74,9
Варена елда 100 g 336 12,6 3,1 69,3
Варена пшенична каша (булгур) 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Варено просо 100 g 346 10,5 2,9 71,6
Варено сипкаво просо 100 g 135 4,7 1,1 26,1
Вегетариански котлети от грис 100 g 141 3,0 5,3 20,2
Грах, зърна 100 g 298 20,5 2,0 49,5
Грах, сухи семена 100 g 298 20,5 2,0 48,6
Грис 100 g 328 10,3 1,0 67,7
Грис варен във вода 100 g 80 2,5 0,2 16,8
Грис от ечемик 100 g 320 9,3 1,1 66,5
Домашни макарони 100 g 322 12,0 3,7 60,1
Елда варена във вода 100 g 90 3,2 0,8 17,1
Ечемична каша 100 g 324 10,0 1,3 66,3
Ечемична каша с вода, гъста 100 g 76 2,3 0,3 15,7
Ечемична каша с вода, рядка 100 g 108 3,4 0,4 22,1
Ечемични ядки 100 g 355 9,8 3,6 79,4
Житен корнфлейкс 100 g 343 6,4 3,2 82,6
Житно брашно 100 g 293 10,7 1,9 56,8
Зелен фасул – сух 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Кафяв ориз 100 g 331 6,3 4,4 65,1
Кус-кус 100 g 358 13,0 2,0 72,0
Леща – суха 100 g 111 7,8 0,0 20,1
Леща, кълнове 100 g 119 9,0 0,6 22,1
Леща, сухи семена 100 g 284 24,0 1,5 42,7
Макарони 1-во качество 100 g 335 10,7 1,3 68,4
Макарони варени с мазнина 100 g 135 3,4 5,0 19,0
Макарони екстра качество 100 g 337 10,4 1,1 69,7
Макарони запечени с яйце 100 g 152 4,6 8,3 14,8
Мюсли със стафиди и орехи 100 g 375 11,5 12,7 62,9
Мюсли със сушени плодове 100 g 325 8,4 3,4 72,2
Нахут, сухи семена 100 g 309 20,1 4,3 46,4
Обезмаслено соево брашно 100 g 291 48,9 1,0 21,7
Овесена каша 100 g 303 11,0 6,1 49,7
Овесени ядки 100 g 305 11,0 6,2 50,1
Овесени ядки варени във вода 100 g 88 3,0 1,7 15,0
Овесени ядки варени с мляко 100 g 102 3,2 4,1 14,2
Овесени ядки с вода 100 g 84 2,9 1,4 14,8
Овесени ядки с мляко 100 g 105 3,2 4,3 14,2
Овесено брашно 100 g 369 13,0 6,8 64,9
Оризов десерт 100 g 133 3,0 2,9 23,5
Оризов пудинг 100 g 202 5,6 5,7 32,0
Оризова запеканка 100 g 144 4,0 5,6 19,4
Оризова запеканка с извара 100 g 189 5,1 7,1 26,1
Оризова каша с вода 100 g 78 1,5 0,1 17,4
Оризова каша с мляко 100 g 97 2,5 16,0 3,1
Оризово брашно 100 g 371 7,4 0,6 82,0
Просо 100 g 348 11,5 3,3 66,5
Просо варено във вода 100 g 90 3,0 0,7 17,0
Пшенична каша (булгур) варена във вода 100 g 92 3,2 0,3 18,7
Пшенични биточки 100 g 170 6,9 5,9 22,2
Пшенични трици 100 g 185 16,0 4,6 61,9
Пшенични ядки 100 g 351 9,0 3,0 81,0
Пшенично брашно 100 g 342 9,2 1,2 74,9
Пшенично брашно 500 100 g 324 11,7 1,8 63,7
Пшенично брашно 550 100 g 331 10,6 1,3 67,6
Пълномаслено соево брашно 100 g 385 36,5 18,6 17,9
Ризото с месо 100 g 229 7,4 11,8 24,2
Ризото с месо и зеленчуци 100 g 185 6,6 10,0 18,3
Сипкав ориз 100 g 113 2,4 0,2 24,9
Сипкава елда – варена 100 g 101 3,0 3,4 14,6
Соево брашно 100 g 334 43,0 9,5 19,1
Соя 100 g 381 2,0 0,1 1,0
Соя, кълнове 100 g 141 13,1 6,7 9,6
Соя, сухи семена 100 g 382 34,3 19,6 32,7
Спагети Болонезе 100 g 560 0,0 18,0 0,0
Среднозърнест ориз 100 g 330 7,0 1,0 71,4
Украински галушки 100 g 106 3,9 1,0 20,3
Царевични ядки 100 g 363 6,9 2,5 83,6
Царевично брашно 100 g 330 7,2 1,5 70,2
Червен боб – сух 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Яйчни макарони 100 g 345 11,3 2,1 68,0

Хранителната стойност на зърнените продукти

В пълнозърнестите продукти има много минерали в голямо количество, като напр. фосфор, цинк, магнезий, желязо, манган, сяра, хлор и витамини от група В – особено тиамин (витамин B1). Малко са мазнините и калцият, но проявяват киселинни свойства. Те са добър източник на енергия с висока хранителна стойност.

Приложение на зърнените продукти във всекидневната диета

Брашното, хлябът, кашите и макароните са храни, които трябва да бъдат сервирани към всяко хранене. Консумацията им в съответните за нуждите на организма количества, противно на общоприетото мнение, не води до наднормено тегло, а точно обратното, придавайки чувството на ситост, може да намали риска от неговото възникване. Едрозърнестите каши са препоръчителни за хора, страдащи от запек и хемороиди. Фините каши, от типа грис, се препоръчват за хора с тежки заболявания на хранопровода и реконвалесценция след строги диети. Сухите семена на бобовите растения (грах, фасул, соя, леща) съдържат идеални белтъчини от растителен произход. Най-ценни белтъчини съдържа соята, чието съдържание е близко до животинските белтъчини. Отрицателно действие на бобовите семена са подуването на корема и диарията.

Почти всички хранителни съставки се натрупват основно във външната част на зърното. Затова зърнените продукти, леко “почистени” и произведени от пълнозърнесто брашно или с добавени зърна са богат източник на хранителни вещества. Съдържащите се в тях белтъчини не са здравословни. В кулинарните рецепти има много възможности за допълване на белтъчините в зърнените продукти чрез комбинирането им с високо стойностни белтъчини от животински произход, като напр. яйца, мляко и техните производни, месо. Благодарение на това, с диетата получаваме белтъчини и пълен състав аминокиселини. При приготвянето на ястия от зърнени продукти се добавят зеленчуци и плодове, което ги обогатява допълнително с минерали и витамини.

Препоръчителни начини за съхранение на зърнените продукти

Хлябът по принцип трябва да се консумира в много кратък период от време, а това се дължи на процесите на изсъхване и мухлясване. Първите се пораждат основно при ниски температури, затова не трябва да съхранявате хляба в хладилника, мухлясването се получава в топли, условия без кислород. Най-доброто място за съхранение на хляба е дървена или пластмасова кутия за хляб, осигуряваща достъп на кислород. Можете да използвате и хартиени торби. Замразеният хляб или питките могат да стоят и няколко месеца, запазвайки всички свои вкусови качества. Бисквитите и сухарите съхранявайте в стъклен буркан или кутия. Можете да добавите към тях малко едра готварска сол, която ще абсорбира влагата.

,