Калории и зеленчуци – колко калории има в зеленчуците

Вкусно

Открийте с точност колко калории има в зеленчуците, които поемате ежедневно. Всички знаем, че те са незаменима част от нашето меню, но за да бъдем напълно прецизни с хранителния си режим е важно да знаем колко калории, колко въглехидрати, мазнини и белтъчини има в пресните и консервирани зеленчуци.

Хранителните вещества в зеленчуците са необходими за човешкия организъм и за поддържането на добра форма. Имат всестранно положително действие, тъй като съдържат ценни вещества – витамини и минерали, повечето от които действат благоприятно при борбата с киселините в човешкия организъм.

Трудно е да се спори за здравните ползи на диета, богата на зеленчуци и плодове: ниско кръвно налягане; намаляване на риска на болест на сърцето , мозъчен инсулт, и вероятно някои ракови заболявания; по-нисък риск за очите и проблеми с храносмилането; а най-вече – приема на достатъчно количество зеленчуци помага за овладяване на апетита. Долуизготвената таблица с калории ще ви даде много подробна и полезна информация за това колко калории има не само в пресните, но и във варените и консервирани зеленчуци.

Колко калории има в зеленчуците
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Алабаш 100 g 29 2,2 0,3 6,5
Аспержи 100 g 23 2,2 0,2 3,3
Броколи – пресни 100 g 25 3,0 0,4 2,4
Брюкселско зеле – прясно 100 g 34 4,0 0,5 3,5
Бял боб – пресен 100 g 102 7,0 0,5 16,9
Бяла ряпа 100 g 34 1,2 0,1 7,4
Бяло зеле 100 g 29 1,7 0,2 7,4
Варен зелен грах 100 g 62 5,3 0,4 9,2
Варен карфиол 100 g 17 2,0 0,3 1,8
Варени дребни тиквички 100 g 13 0,8 0,1 2,5
Варени картофи 100 g 82 2,0 0,4 16,7
Варени моркови 100 g 25 0,8 0,3 5,0
Варени тиквички 100 g 15 1,0 0,0 3,0
Варено брюкселско зеле 100 g 25 2,6 0,4 2,8
Варено цвекло 100 g 49 1,8 0,0 10,8
Див лук 100 g 29 4,1 0,8 3,9
Домати 100 g 19 0,8 0,3 3,5
Задушено бяло зеле 100 g 75 2,0 3,3 9,6
Запържена тиква 100 g 76 1,4 5,5 5,2
Запържено бяло зеле 100 g 69 1,6 4,7 7,2
Зелен грах – пресен 100 g 79 6,0 0,7 12,0
Зелен фасул – пресен 100 g 24 2,0 0,2 3,6
Зелена чушка 100 g 27 1,3 0,0 5,3
Италианско зеле 100 g 38 3,3 0,4 7,8
Картофено пюре 100 g 74 2,2 0,8 14,3
Картофи 100 g 80 2,0 0,0 16,0
Карфиол – пресен 100 g 21 2,4 0,3 2,3
Киселец 100 g 21 1,1 0,8 4,9
Кисели краставички 100 g 11 1,0 0,1 1,9
Кисело зеле 100 g 12 1,1 0,2 3,4
Консервирани домати без кожа 100 g 11 0,5 2,3 0,0
Консервирани домати с кожа 100 g 20 1,1 0,0 3,8
Копър 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Краставица 100 g 15 0,7 0,1 3,0
Листа цвекло 100 g 17 2,1 0,5 5,5
Лук 100 g 30 1,4 0,4 6,9
Магданоз, връзка 100 g 41 4,4 0,4 9,0
Магданоз, корен 100 g 38 2,6 0,5 10,5
Мариновани зелени маслини 100 g 125 1,4 12,7 4,1
Мариновани черни маслини 100 g 361 2,2 8,7 36,0
Моркови 100 g 31 0,8 0,3 6,6
Патладжан 100 g 18 1,0 0,2 3,1
Пекинска салата 100 g 12 1,2 0,2 3,2
Праз 100 g 24 2,2 0,3 5,7
Пържени картофи 100 g 192 2,8 9,5 23,4
Пържени тиквички 100 g 88 1,1 6,0 6,7
Ревен 100 g 9 0,5 0,1 4,6
Репичка 100 g 14 1,0 0,2 4,4
Ряпа 100 g 26 1,1 0,3 8,2
Салата 100 g 12 1,2 0,3 1,3
Салата винегрет 100 g 92 1,3 6,0 7,8
Сладки картофи 100 g 61 2,0 0,0 13,3
Солени домати 100 g 16 1,1 0,1 1,6
Спанак 100 g 17 2,7 0,4 0,8
Тиква 100 g 28 1,3 0,3 7,7
Тиквичка 100 g 16 1,5 0,2 3,0
Тиквички 100 g 23 0,6 0,3 4,9
Тиквички Патисон 100 g 19 0,6 0,1 4,1
Хайвер от патладжани 100 g 148 1,7 13,3 5,1
Хайвер от тиквички 100 g 122 2,0 9,0 8,5
Хрян 100 g 67 4,5 0,6 18,1
Царевица – прясна 100 g 97 3,0 1,2 18,2
Цвекло 100 g 37 1,5 0,1 7,6
Целина 100 g 13 1,0 0,2 3,6
Целина, корен 100 g 21 1,6 0,3 7,7
Цикория 100 g 21 1,7 0,2 4,1
Червен боб – пресен 100 g 93 8,4 0,3 13,7
Червена чушка 100 g 26 1,3 0,0 5,3
Червено зеле 100 g 27 1,9 0,2 6,7
Чесън 100 g 146 6,4 0,5 32,6
Чушка 100 g 26 0,9 0,3 5,2

Витамини и минерали в зеленчуците

Освен това, зеленчуците съдържат необходими хранителни вещества като целулоза, органични киселини, оцветители и вещества с бактерицидни свойства (чесън, лук, хрян). Някои витамини (напр. витамин С, Б- каротин) и други биологично активни съединения, съдържащи се в зеленчуците, действат антиоксидантно (т.е. са антиоксиданти).

Голямото количество вода и ниското съдържание на енергия превръщат зеленчука в продукт с ниска калоричност и малък срок на годност. Единствено картофите и бобовите растения значително надвишават, от гледна точка на калоричност, останалите зеленчуци, а това е поради по-голямото количество скорбяла. Захарозата и простите захари присъстват основно в червеното цвекло, зеления грах и зелето. Старите зеленчуци съдържат повече целулоза, затова не са подходящи за салати и сокове.

Зеленчуци за здравословна диета

Консумацията на съответното количество зеленчуци, тоест най-малко 5 порции дневно, има защитен ефект върху човешкото тяло, предотвратява развитието на различни болести, а също така влияе на доброто самочувствие. Нашият организъм не може да съхранява много съставки, напр. витамини, които играят огромна роля за неговото функциониране. Пример може да бъде витамин С, който се съдържа в натуралните продукти и значително по-добре се усвоява. За да задържим оптималното ниво на тези витамини, трябва да ги консумираме постоянно. Мощен източник на витамин С са магданозът, чушката, копърът, броколито, брюкселското зеле, пресният лук, спанакът.

Интересна информация

Повечето зеленчуци съхранявайте в хладилника – освен тези, които все още зреят и продуктите с по-голяма годност, като напр. картофи или червено цвекло. Но ако все пак искате да ги съхраните за по-дълго време, най- доброто място за това ще бъде долното чекмедже на хладилника. Част от зеленчуците (картофи, зеле, моркови, магданоз, целина, праз, ябълки, домати) могат да бъдат съхранявани вкъщи до 1 месец, но повечето трябва да се консумират най-много до седмица. Замразените запазват своите вкусови качества даже година. Консервираните зеленчуци съхранявайте при температура под 15 градуса, ограничавайки достъпа на светлина.

, ,