Риба и морски дарове – калории и хранителна стойност

Вкусно

Рибата, морските дарове и хайвера са любимите храни на всички, които истински държат на добрата си фигура и здравословен начин на живот. Научете всичко за тяхната хранителна стойност и брой калории тук.

Обичате ли да похапвате риба? Целете се да се включвате рибно ястие в диетата си най-малко два пъти седмично!

Мазните риби (скумрия, херинга, сардина) съдържат омега-3 мастни киселини, вид полиненаситени мазнини, които могат да помогнат за намаляване на общия холестерол в кръвта. Омега-3 в диетата предпазва сърцето и кръвообращението и може да намали риска от сърдечни заболявания и някои видове рак.

Медицински изследвания показват, че омега-3 мазнините играят важна роля в подпомагането на развитието на мозъка ни.

Морските дарове съдържат изобилие от важни минерали – желязо, цинк, йод и селен.

Рибата е добър източник на витамини, които помагат за поддържане на здрави тъкани нерви, здрави кости и зъби и сияйна кожа.

Рибата е с ниско съдържание на мазнини и / или добри мазнини източник на протеини, от съществено значение за здравословния растеж и поддържането на мускулите и тъканите в тялото.

Освен мозъка ви, така и интимния ви живот могат да се възползват от яденето на морски дарове като част от здравословната диета. Черупчестите морски дарове като стриди имат репутация на добър афродизиак!

Хранителната стойност на рибата е много висока, тя е по-здравословен източник на белтъчини от месото. Морските дарове и рибите, широко използвани в средиземноморската диета, съдържат йод и цинк, наричани също така елементи на младостта.

Колко калории има в рибата и морските дарове
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Балък – пушен гръбнак на есетра 100 g 194 20,4 12,5 0,0
Белуга варена на пара 100 g 234 23,3 15,6 0,0
Бланширана в олио сайра 100 g 283 18,3 23,3 0,0
Бяла риба в доматен сос 100 g 119 14,0 5,3 3,7
Варен Карас 100 g 102 20,7 2,1 0,0
Варен Минтай 100 g 79 17,6 1,0 0,0
Варен Налим 100 g 92 21,4 0,7 0,0
Варен Омар 100 g 102 16,0 3,7 2,0
Варен сафрид 100 g 133 20,6 5,6 0,0
Варен сом 100 g 196 18,4 13,6 0,0
Варен халибут 100 g 216 14,0 17,8 0,0
Варен хек 100 g 95 18,5 2,3 0,0
Варена бяла риба 100 g 97 21,3 1,3 0,0
Варена Горбуша 100 g 168 22,9 7,8 0,0
Варена есетра 100 g 179 17,7 12,0 0,0
Варена Зъбатка 100 g 114 15,5 5,8 0,0
Варена платика 100 g 126 20,9 4,7 0,0
Варена скумрия 100 g 211 19,6 14,7 0,0
Варена треска 100 g 78 17,8 0,7 0,0
Варена херинга 100 g 124 22,8 3,6 0,0
Варена щука 100 g 98 21,3 1,3 0,0
Варени калмари 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Варени миди 100 g 50 9,1 1,5 0,0
Варени морски раци 100 g 90 20,5 0,7 0,3
Варени омари 100 g 96 16,0 3,6 0,0
Варени раци 100 g 97 20,3 1,3 1,0
Варени сардини 100 g 178 20,1 10,8 0,0
Варени скариди 100 g 95 18,9 2,2 0,0
Горбуша в доматен сос 100 g 132 14,5 5,1 6,9
Горбуша, консерва 100 g 136 20,9 5,8 0,0
Дроб от треска 100 g 610 4,0 66,0 0,0
Еарена Камбала 100 g 103 18,3 3,3 0,0
Есетра в доматен сос 100 g 181 14,7 12,0 3,4
Есетра, консерва 100 g 163 16,4 10,6 0,6
Задушен морски костур 100 g 120 10,9 6,6 4,2
Задушен речен костур 100 g 109 19,5 3,5 0,0
Задушен сафрид 100 g 122 19,6 4,8 0,0
Задушен сом 100 g 121 18,2 5,4 0,0
Задушена бяла риба 100 g 89 19,6 1,2 0,0
Задушена есетра 100 g 179 17,8 11,9 0,0
Задушена треска 100 g 101 9,7 5,1 3,9
Задушена щука 100 g 90 19,6 1,2 0,0
Зъбатка в сметанов сос 100 g 137 7,4 8,8 6,8
Зърнест хайвер от горбуш 100 g 230 31,2 11,7 0,0
Камбала в доматен сос 100 g 125 12,6 5,4 6,3
Камбала в олио 100 g 249 14,4 21,3 0,0
Кета, консерва 100 g 129 21,5 4,8 0,0
Консервирани омари 100 g 85 18,7 1,1 0,1
Консервирани скариди 100 g 81 17,8 1,1 0,0
Маринована херинга 100 g 192 16,5 12,6 3,4
Месо от кит 100 g 119 22,5 3,2 0,0
Морски костур варен на пара 100 g 112 19,9 3,6 0,0
Морски костур горещо пушен 100 g 175 23,5 9,0 0,0
Морско зеле 100 g 5 0,9 0,2 0,0
Октоподи 100 g 73 18,2 0,0 0,0
Парче от костур 100 g 164 12,1 7,4 12,1
Парче от хек 100 g 140 13,1 5,6 9,3
Печен речен костур 100 g 103 6,8 4,7 8,4
Печена треска 100 g 90 6,0 3,7 8,0
Платика 100 g 221 42,0 5,9 0,0
Платика в доматен сос 100 g 138 15,3 7,4 2,6
Пресен бял халибут 100 g 102 18,9 3,0 0,0
Пресен карас 100 g 87 17,7 1,8 0,0
Пресен кефал 100 g 124 21,0 0,4 0,0
Пресен кефал 100 g 81 18,2 1,0 0,0
Пресен Митай 100 g 73 16,6 0,6 0,0
Пресен морски костур 100 g 117 17,6 5,2 0,0
Пресен Налим 100 g 80 18,8 0,6 0,0
Пресен омар 100 g 110 18,0 4,2 0,0
Пресен речен костур 100 g 82 18,5 0,9 0,0
Пресен сафрид 100 g 119 19,0 5,0 0,0
Пресен сом 100 g 143 16,8 8,5 0,0
Пресен стерлет 100 g 122 17,0 6,1 0,0
Пресен хек 100 g 86 16,6 2,2 0,0
Пресни калмари 100 g 74 18,0 0,3 0,0
Пресни морски раци (лангуста, омар) 100 g 89 18,8 1,3 0,5
Пресни раци 100 g 76 15,5 1,0 1,2
Пресни сардини 100 g 169 20,6 9,6 0,0
Пресни скариди 100 g 97 22,0 1,0 0,0
Прясна бабушка 100 g 110 19,0 0,4 0,0
Прясна белуга 100 g 147 21,0 0,7 0,0
Прясна бяла риба 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Прясна Горбуша 100 g 147 21,0 7,0 0,0
Прясна есетра 100 g 163 16,4 10,9 0,0
Прясна змиорка 100 g 332 14,5 30,5 0,0
Прясна Камбала 100 g 83 16,5 1,8 0,0
Прясна кета 100 g 138 22,0 5,6 0,0
Прясна Мойва 100 g 157 13,4 11,5 0,0
Прясна морска змиорка 100 g 93 19,1 1,9 0,0
Прясна платика 100 g 105 17,1 4,1 0,0
Прясна риба тон 100 g 101 23,0 1,0 0,0
Прясна сайра 100 g 182 18,6 12,0 0,0
Прясна севруга 100 g 160 17,0 1,0 0,0
Прясна скумрия 100 g 181 18,7 11,9 0,0
Прясна сьомга 100 g 201 19,9 13,6 0,0
Прясна треска 100 g 78 17,7 0,7 0,0
Прясна херинга 100 g 161 16,3 10,7 0,0
Прясна щука 100 g 82 18,4 0,8 0,0
Пушен сафрид 100 g 94 17,1 2,8 0,0
Пушена Вобла 100 g 181 31,1 6,3 0,0
Пушена змиорка 100 g 326 17,9 28,6 0,0
Пушена Камбала 100 g 192 22,0 11,6 0,0
Пушена копърка 100 g 162 21,3 8,5 0,0
Пушена копърка в олио 100 g 363 17,4 32,4 0,4
Пушена на горещо треска 100 g 115 26,0 1,2 0,0
Пушена на горещо херинга 100 g 215 21,8 14,3 0,0
Пушена на студено треска 100 g 94 22,1 0,5 0,0
Пушена скумрия 100 g 221 20,7 15,5 0,0
Пушена сьомга 100 g 162 21,5 8,4 0,0
Пържен речен костур 100 g 180 20,6 9,1 4,0
Пържен сафрид 100 g 190 20,3 10,5 3,7
Пържена есетра 100 g 273 16,0 17,4 13,2
Пържена Зъбатка 100 g 209 22,2 11,5 4,1
Пържена сьомга соте 100 g 379 21,1 31,4 4,1
Пържена треска 100 g 111 23,0 0,1 0,0
Пъстърва 100 g 97 19,2 2,1 0,0
Риба тон в олио 100 g 190 27,1 9,0 0,0
Риба тон в собствен сос 100 g 96 21,0 1,2 0,0
Рибен котлет от костур 100 g 215 17,6 12,5 8,1
Рибна салата от костур 100 g 182 4,7 15,7 5,5
Сардини в домати 100 g 162 17,0 9,9 1,4
Сардини в олио 100 g 221 24,1 13,9 0,0
Сафрид в доматен сос 100 g 110 14,8 2,3 7,3
Сафрид в олио 100 g 309 15,6 27,4 0,0
Севруга в доматен сос 100 g 179 16,1 11,5 2,8
Скумрия, консерва 100 g 258 16,4 21,4 0,0
Солена Горбуша 100 g 169 22,1 9,0 0,0
Солена кета 100 g 184 24,3 9,6 0,0
Солена копърка 100 g 137 17,1 7,6 0,0
Солена копърка с подправки 100 g 154 14,8 10,5 0,0
Солена риба тон 100 g 225 19,8 16,2 0,0
Солена сьомга 100 g 269 21,0 20,5 0,0
Солена треска 100 g 98 23,1 0,6 0,0
Солена херинга 100 g 217 19,8 15,4 0,0
Сом в доматен сос 100 g 126 12,9 6,3 4,3
Стриди 100 g 95 14,0 0,3 6,0
Судено-пушена платика 100 g 160 29,7 4,6 0,0
Сушена Вобла 100 g 235 46,4 5,5 0,0
Сьомга на скара 100 g 283 20,7 22,3 0,6
Топло-пушена платика 100 g 172 32,8 4,5 0,0
Треска на скара 100 g 172 22,1 9,1 0,6
Треска, кюфтета 100 g 112 14,2 2,6 8,8
Треска, пържени панирани филета 100 g 273 19,1 15,8 14,6
Треска, шницел 100 g 260 14,9 17,8 10,9
Фарширован речен костур 100 g 130 14,9 6,1 3,9
Фарширована бяла риба 100 g 144 13,7 6,0 8,7
Фарширована щука 100 g 141 13,3 6,0 8,4
Хайвер от есетра 100 g 236 36,0 10,2 0,0
Хайвер от кета 100 g 251 31,6 13,8 0,0
Хайвер от минтай 100 g 131 28,4 1,9 0,0
Хайвер от севруга 100 g 221 28,4 11,9 0,0
Хайвер от треска 100 g 115 24,0 0,2 0,0
Хамсия 100 g 166 21,2 9,0 0,0
Херинга в доматен сос 100 g 159 13,8 9,7 4,6
Херинга в олио 100 g 301 16,4 26,5 0,0
Херинга в сметана 100 g 97 5,5 6,2 5,3
Червен хайвер 100 g 203 28,0 9,7 0,0
Черен хайвер 100 g 237 27,2 14,2 0,0
Шаран в доматен сос 100 g 145 12,4 8,7 4,1
Щука в доматен сос 100 g 108 14,2 4,0 3,6

Хранителни стойности, съдържащи се в рибата и морските дарове

Системната консумация на морски риби ще ни позволи да се радваме дълго време на младостта. Те съдържат витамини от група В, фосфор, калий и натрий. Морските риби доставят много микроелементи – мед, селен и полиненаситени мастни киселини от групата омега- 3 (използвани в профилактиката на атеросклероза и исхемична болест на сърцето, за намаляване на триглицеридите в кръвта и нейното съсирване).

Морските дарове съдържат много съставки, необходими за правилното функциониране на организма. Те са ценен източник на лесно усвоим белтък. Най-много белтъчини има в скаридите и лангустата (около 17%), а това са количества съвсем малко по- ниски от тези, които ще намерим в рибата. Морските дарове „Frutti di mare” съдържат много малко мазнини (най- малко при рака – 0,5%, а най- много в омара – 2%), но това е ценна мазнина от групата омега- 3. В морските дарове ще открием такива минерални съставки, като: желязо, цинк (най- много има в стридите, затова те се радват на категоризирането им като силен афродизиак) и мед, а също така и витамини PP и B12. Морските дарове са най-добрият източник на йод и фосфор, доставят калций, селен и флуор. Ракообразните, с изключение на крабовете, съдържат много холестерол, а също така и определено количество стероли, което ограничава усвояването на холестерола.

Риба за здравословно хранене

Белтъчините в рибата предоставят материал за реконструкция на използваните тъкани и за изграждането на нови. Освен това взимат участие в производството на хормони, ензими, имунни тела, хемоглобин. Полиненаситените мастни киселини омега-3, влияят положително на съсирването на кръвта, намалявайки развитието на атеросклероза. На селена се дължи дейността по подпомагане на спирането на развитието на атеросклерозата, чрез неговото влияние на съсирването на кръвта и производството на простациклин. Рибата, от гледна точка на своите хранителни стойности и съставки, които не се срещат в нито един друг (омега-3) продукт, трябва да се консумира поне веднъж в седмицата. Подробни препоръки относно консумацията на риба и морски дарове, можете да намерите в хранителната средиземноморска пирамида.

Морските дарове не се препоръчват на малки деца, бременни и кърмещи жени, а също така и страдащите от подагра не трябва да ядат ракообразни и мекотели, тъй като те съдържат пурини, които влияят за повишаването на нивото на пикочна киселина в кръвта. Морските дарове принадлежат към нискокалоричните продукти, затова могат да бъдат консумирани от хора с наднормено тегло, а също така и от хора със сърдечно–съдови проблеми. Морските дарове са идеален източник на йод, който е необходим за производството на хормоните на щитовидната железа, отговарящи за метаболитните процеси.

Интересна информация

Прясната риба може да се консумира максимум до 1- 2 дни след приготвянето й и трябва да се съхранява в хладилник, на най-ниския рафт. След почистване, готовите филета или морски дарове могат да се съхраняват във фризер 6-8 месеца. Пушените риби се съхраняват при температура 5-6oC, в затворен съд, за да не се просмуче характерният аромат в другите продукти. Рибните консерви, след отваряне, могат да се съхраняват 2–3 дни, при условие, че ги извадите от консервата и ги прехвърлите в затворен съд.

, ,