Колко калории има в птичето месо

Вкусно

Тук ще намерите таблици със съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в пилешкото, патицата, гъската, пуешкото и в ястията от домашни птици.

 

Птичето месо се характеризира с благоприятно съотношение на ненаситени спрямо наситени мастни киселини, в сравнение с месото на едрите животни. То е важен допълнителен източник на витамини от група В, пантотенова киселина, витамин С. Птичите мазнини съдържат повече витамин А и каротин, а също така и витамин Е от говеждата лой и свинската мас.

Колко калории има в птичето месо
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Варена патица 100 g 248 19,7 18,8 0,0
Варено пиле 100 g 143 24,6 5,0 0,0
Варено пуешко 100 g 195 25,3 10,4 0,0
Гъска 100 g 339 14,1 31,8 0,0
Кокошка 100 g 202 18,5 14,3 0,0
Кокошка в желе 100 g 192 27,3 8,9 1,2
Кокошка варено в зеленчуци 100 g 99 7,6 6,4 4,6
Патица 100 g 308 13,5 28,6 0,0
Печена патица 100 g 266 22,6 19,5 0,0
Печено пиле 100 g 179 16,4 12,7 0,1
Печено пилешко бутче 100 g 195 29,4 8,6 0,0
Пиле 100 g 156 18,7 7,8 0,4
Пиле табака 100 g 271 25,0 21,0 0,2
Пилешки гърдички 100 g 99 21,5 1,3 0,0
Пилешки дроб 100 g 136 19,1 6,3 0,6
Пилешки крилца 100 g 186 19,2 12,2 0,0
Пилешки сърца 100 g 159 15,8 10,3 0,8
Пилешко бутче 100 g 158 16,8 10,2 0,0
Пилешко шкембе 100 g 114 18,2 4,2 0,6
Пуешки бут 100 g 131 18,4 6,4 0,0
Пуешки гърдички 100 g 84 19,2 0,7 0,0
Пуешки крилца 100 g 168 16,5 11,4 0,0
Пуешко горно бутче 100 g 142 15,7 8,9 0,0
Пълнена печена кокошка 100 g 199 20,5 11,9 2,8
Пържен, паниран пилешки котлет 100 g 248 19,7 15,7 7,6
Пържена кокошка 100 g 204 26,3 11,0 0,0
Шницел, кокоши котлет 100 g 382 19,9 27,8 14,3

 

Хранителни стойности на птичето месо

 

Пилешкото месо, освен деликатния си вкус, е богато на много полезни за организма елементи. Цени се основно като източник на белтъчини от животински произход, с голяма хранителната стойност и ниска калоричност, което го превръща в основа на протеиновата диета. Освен белтъчините, месото доставя липиди, минерални соли, микроелементи и витамини.

Птиче месо за здраве и красота

Птичето месо съдържа сравнително малко мазнини, намиращи се в лесно отстранимата кожа. Пилешкото без кожа съдържа около 5% мазнини, затова се препоръчва за хора с ниско холестеролна, нискокалорична диета или на желаещите да редуцират телесното си тегло. Има деликатна структура на тъканите, с равномерно наситена мастна тъкан, освен това съдържа по-малко съединителната тъкан, което го прави лесно смилаемо.Кокошият черен дроб е идеалният източник на провитамин А, необходим за поддържане на здрава кожа и за защита от инфекции.

Съхранение на птичето месо

Измитото и внимателно подушеното сурово месо се съхранява в хладилник, в специално предназначените за тази цел кутии. Разделено на малки порции и поставено в найлонови пликове, можете да го съхранявате във фризера около 2- 3 месеца.

,