Млечни продукти – колко калории има в сиренето, кашкавала и подходящи ли са за вашата диета?

Вкусно

Млечни продукти - какви са техните хранителни стойности и ползи. Колко калории, колко белтъчини, мазнини и въглехидрати има в кашкавала, сиренето, киселото мляко и др.

Млякото и млечните продукти са идеалната храна, тъй като съдържат лесно усвоими вещества. Доставят ни калций, витамини (A, B2, B1, E, D, C ) и много други хранителни вещества.

Колко калории има в млечните продукти
Продукт Количество Енергийни стойности  (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Ацидофилно мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,0
Ацидофилно мляко 3,2% 100 ml 57 2,8 3,2 3,8
Безсолно натурално масло 100 g 748 0,5 82,5 0,0
Безсолно селско масло 100 g 661 0,8 72,5 0,0
Ванилова бита сметана 100 ml 346 2,8 28,0 21,6
Грузинско сирене Suluguni 100 g 285 19,5 22,0 0,0
Запеканка с домашни макарони и сирене 100 g 180 7,7 7,4 20,3
Запеканка с извара 100 g 168 17,6 4,2 14,2
Извара 100 g 341 7,1 23,0 27,5
Извара със стафиди 100 g 343 6,8 21,6 29,9
Изварен десерт 100 g 156 13,9 6,2 11,2
Кефир 0% 100 ml 30 3,0 0,1 3,8
Кефир 2% 100 ml 51 3,4 2,0 4,7
Кисело мляко 100 g 30 3,0 0,1 3,8
Кисело мляко 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,1
Кисело мляко 2,5% 100 ml 53 2,9 2,5 4,1
Кисело мляко 3,2% 100 ml 58 2,8 3,2 4,1
Козе мляко 100 ml 68 3,2 4,1 4,5
Кумис от мляко на кобила 100 ml 41 3,0 0,1 6,3
Кумис от обезмаслено краве мляко 100 ml 41 3,0 0,1 6,3
Масло 100 g 659 1,1 73,5 1,1
Млечна супа с макарони 100 ml 58 2,2 1,9 7,9
Млечна супа с ориз 100 ml 54 1,8 1,9 7,3
Млечна супа с тиква и грис 100 ml 50 2,0 2,2 5,4
Мляко 0,5% 100 ml 39 3,5 0,5 5,1
Мляко 1,5 % 100 ml 47 3,4 1,5 5,0
Мляко 2 % 100 ml 51 3,4 2,0 4,9
Мляко 3,2 % 100 ml 61 3,3 3,2 4,8
Мляко 3,5% 100 ml 64 3,3 3,5 4,8
Мляко 6% 100 ml 84 3,0 6,0 4,7
Мътеница 0,5% 100 ml 37 3,4 0,5 4,7
Мътеница 1% 100 ml 40 3,3 1,0 4,7
Мътеница 1% 100 ml 40 3,0 1,0 4,2
Мътеница 2,5% 100 ml 54 2,9 2,5 4,2
Мътеница 4% 100 ml 67 2,8 4,0 4,2
Мътеница 6% 100 ml 84 5,0 6,0 4,1
Натурален йогурт 2% 100 ml 60 4,3 2,0 6,2
Натурален йогурт 3,2% 100 ml 66 5,0 3,2 3,5
Натурално масло за сандвичи 100 g 566 2,5 61,5 0,0
Неподсладено сгъстено мляко 100 ml 131 6,6 7,5 9,4
Нискомаслена извара 100 g 133 18,7 4,7 3,7
Обезмаслена извара 100 g 99 19,8 0,5 3,5
Обезмаслени ацидофилно мляко  100 ml 31 3,0 0,1 3,9
Обезмаслено мляко на прах 100 g 360 35,7 0,8 51,2
Овче мляко 100 ml 107 6,0 7,0 5,1
Плодов йогурт 1,5% 100 ml 63 3,7 1,5 8,9
Плодов йогурт 3,2% 100 ml 85 5,0 3,2 8,5
Плодово ацидофилно мляко 3,2% 100 ml 77 2,8 3,2 8,6
Подсладена бита сметана 100 ml 382 8,0 19,0 47,0
Подсладено сгъстено мляко 100 ml 326 7,5 8,0 55,3
Полутвърд кашкавал 100 g 209 30,0 9,0 0,0
Пудинг с извара 100 g 224 13,9 9,6 20,1
Пушено топено сирене 100 g 270 23,0 19,0 0,0
Пълномаслен кефир 100 ml 56 2,8 3,2 4,1
Пълномаслена извара 100 g 175 17,7 10,1 3,5
Пълномаслено мляко на прах 100 g 479 27,0 24,0 38,7
Пълномаслено сирене Brie  100 g 329 19,8 28,0 0,2
Пълномаслено сирене Camembert  100 g 291 21,4 23,0 0,2
Пълномаслено сирене Cheddar  100 g 391 27,1 31,7 0,1
Руски кашкавал 100 g 360 23,0 29,0 0,0
Сирене Camembert 100 g 324 15,3 28,8 0,1
Сирене Roquefort 100 g 337 20,0 28,0 0,0
Сирене от краве мляко 100 g 260 17,9 20,1 0,0
Сирене от овче мляко 100 g 298 14,6 25,5 0,0
Сирене Пармезан 100 g 452 41,5 32,0 0,1
Сирене Фета 100 g 215 17,0 16,0 1,0
Сладкарска сметана 30% 100 ml 287 2,2 30,0 3,1
Сладко сирене с шоколадова глазура 100 g 407 8,5 27,8 32,0
Сметана 10% 100 ml 115 3,0 10,0 2,9
Сметана 12% 100 ml 133 2,7 12,0 3,9
Сметана 18% 100 ml 184 2,5 18,0 3,6
Сметана 20% 100 ml 206 2,8 20,0 3,2
Сметана 20% 100 ml 206 2,8 20,0 3,7
Сметана 25% 100 ml 248 2,6 25,0 25,0
Сметана 30% 100 ml 294 2,4 30,0 3,1
Сметана на прах 42% 100 g 577 19,0 42,0 30,2
Сметанка за кафе 9% 100 ml 107 2,8 9,0 4,0
Топено масло 100 ml 892 0,2 99,0 0,0
Топено сирене 100 g 298 13,5 27,0 1,2
Топено сирене 100 g 340 22,0 27,0 0,0
Холандско сирене 100 g 352 26,0 26,8 0,0
Чизкейк с извара 100 g 183 18,6 3,6 18,2
Чизкейк с моркови 100 g 232 12,9 11,5 18,8
Швейцарско сирене 100 g 396 24,9 31,8 0,0

 

Хранителна стойност на млечните продукти

Млякото е една от най-необходимите и най-стойностни съставки в ежедневното ни меню, най-добрият и най-евтиният източник на калций. Калцият участва не само в строежа на костите и в предотвратяването на деминерализацията на зъбите, но също така е необходим елемент в много физиологични процеси, за правилна сърдечна функция (осигурява правилен ритъм и сила на контракциите), правилно съсирване на кръвта, а също така спомага работата на мускулите и нервната система. Млякото може да бъде основата на диетата за отслабване, както е в случая с млечната диета. Сирената и изварата са източници на високостойностни белтъчини, нужни за възстановяване на клетките. Млечните продукти съдържат голямо количество калций, витамин A, D и витамини от група В. Съдържат лесно усвоими мазнини. Важно е да научим децата да консумират сирена със по-ниско съдържание на мазнини и натрий. Това е важен елемент от изграждането на правилни хранителни навици. Хората с високо ниво на холестерола трябва да ограничават консумацията на сирене или да избират обезмаслени сирена.

Диета с млечни прдукти
Диетата с млечни продукти и зеленчуци е чудесен начин за отслабване и поддържане на добра форма. Освен, че засищат, млечните продукти са добър източник на протеини и лесно могат да заменят месото. Най-важното е да следите за наличните мазнини – купувайте нискомаслени кисело мляко, кашкавал и сирене когато сте на диета с млечни продукти. Също така се старайте да хапвате мляко и млечни продукти в по-активната вечер на деня, така като вечер те може да предизвикат газове и лека тежест, така като им е нужно повече време да бъдат усвоени от организма. Въпреки това, чаша топло прясно мляко с лъжица мед вечер е чудесен лек срещу безсънието и действа като мехлем за психиката и добрия сън!

Млечни продукти за здравословно хранене

Препоръчва се ежедневна консумация най-малко на 2 пълни чаши прясно мляко или същото количество кисело мляко и 1- 2 парчета кашкавал. Препоръчва се да се пие мляко, не само на закуска, но и през деня, за да задоволим жаждата си. Млякото много добре се приема и лесно се усвоява от организма на повечето хора. Алергия към млякото се появява много често при децата, но в повечето случаи (около 95%) преминава в зряла възраст.  

Препоръки и съхранение

Млечните продукти по принцип имат много кратък срок на годност и могат да бъдат съхранявани само няколко дни. Малко по-дълъг срок на годност имат единствено пастьоризираното мляко и млечните напитки в кутии (до няколко месеца), вакумираният кефир, киселото мляко, кашкавалът и топеното сирене (около 1 месец).

,