Месо – свинско месо, телешко месо, пилешко месо и техните хранителни качества

Вкусно

Всичко за месото и неговите хранителни качества. Калории, белтъчини, мазнини и въглехидрати в различните видове меса и месни продукти.

Някои хора — вегетарианци — не употребяват месо за храна. При някои религии или напълно е забранено употребата на месо, или на месо от конкретни животни (например, свинско или телешко).

Месата са група продукти, представляващи източник на белтъчини с висока хранителна стойност и минерали, като желязо, фосфор, сяра, магнезий и витамин PP, B2 и B1. Бялото месо е основа на протеиновата диета. Месото съдържа наситени мастни киселини, които повишават нивото на холестерола в кръвния серум и благоприятстват появата на коронарна болест на сърцето.

Колко калории има в месото
Продукт Количество Енергийни стойности  (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Агнешка плешка 100 g 284 15,6 25,0 0,0
Агнешки бут 100 g 232 18,0 18,0 0,0
Агнешки бъбреци 100 g 77 13,6 2,5 0,0
Агнешки гулаш 100 g 213 14,2 15,6 3,9
Агнешки дроб 100 g 101 18,7 2,9 0,0
Агнешки сърца 100 g 82 13,5 2,5 0,0
Бьоф Строганов 100 g 220 19,5 14,3 3,7
Варен заек 100 g 204 24,6 11,7 0,0
Варено агнешко 100 g 243 22,0 17,2 0,0
Варено говеждо 100 g 254 25,8 16,8 0,0
Варено говеждо в собствен сос 100 g 214 15,4 16,9 0,0
Варено свинско 100 g 364 22,6 30,0 3,1
Варено телешко 100 g 131 30,7 0,9 0,0
Говежда пържола 100 g 214 28,8 11,0 0,0
Говежди бъбреци 100 g 86 15,2 2,8 0,0
Говежди гулаш 100 g 148 14,0 9,2 2,6
Говежди гулаш – консерва 100 g 212 16,8 14,3 3,9
Говежди дроб 100 g 125 20,0 3,1 4,0
Говежди език 100 g 146 12,2 10,9 0,0
Говежди крака в желе 100 g 60 6,0 4,0 0,0
Говежди мозък 100 g 124 11,7 8,6 0,0
Говежди пастет 100 g 275 16,1 23,3 0,4
Говежди сърца 100 g 96 16,0 3,5 0,0
Говежди шницел 100 g 338 17,6 25,1 10,2
Говеждо филе 100 g 113 20,1 3,5 0,0
Говеждо, антрикот 100 g 117 20,9 3,6 0,0
Говеждо, ростбиф 100 g 152 21,5 7,3 0,0
Дива патица 100 g 121 22,7 3,1 0,5
Дивеч 100 g 125 21,0 4,5 0,0
Еленско месо 100 g 155 19,5 8,5 0,0
Задушено агнешко, консерва 100 g 191 17,4 13,4 0,2
Задушено говеждо 100 g 220 16,8 17,0 0,2
Задушено свинско 100 g 225 11,4 19,8 1,2
Задушено свинско – консерва 100 g 349 14,9 32,2 0,2
Заешко месо 100 g 156 21,0 8,0 0,0
Конско месо 100 g 121 20,9 4,1 0,0
Котлет от мляко свинско 100 g 340 10,6 26,8 13,6
Котлет от мляно говеждо 100 g 220 14,6 11,8 13,6
Кюфте от месо-смес 100 g 284 13,0 21,1 11,8
Кюфтенца от месо- смес 100 g 272 13,5 17,5 15,9
Мазно свинско 100 g 486 11,5 48,9 0,0
Месо в бял сос (телешко), консерва 100 g 220 18,0 14,8 3,6
Панирана свинска пържола 100 g 351 19,0 24,1 15,9
Пастет от дроб 100 g 301 11,6 28,1 3,4
Печен котлет 100 g 291 30,4 18,7 0,7
Печено говеждо 100 g 157 16,7 10,1 0,0
Пържен заек 100 g 233 25,0 14,8 0,0
Свинска плешка 100 g 257 16,0 21,7 0,0
Свинска шия 100 g 630 7,4 67,8 0,0
Свинска шунка, консерва 100 g 126 17,6 6,2 0,0
Свински бут 100 g 261 18,0 21,3 0,0
Свински бъбреци 100 g 102 16,8 3,8 0,0
Свински врат 100 g 267 16,1 22,8 0,0
Свински гулаш 100 g 333 13,1 29,4 3,9
Свински дроб 100 g 130 22,0 3,4 2,6
Свински език 100 g 165 16,5 11,1 0,0
Свински задушени ребърца 100 g 210 7,9 19,2 2,2
Свински котлет с кост 100 g 174 21,0 10,0 0,0
Свински стек 100 g 472 21,7 42,7 1,5
Свински сърца 100 g 165 16,9 4,8 0,0
Свински шницел 100 g 400 18,8 32,1 9,8
Свинско шишче 100 g 324 26,5 23,1 0,0
Сланина 100 g 797 2,4 89,0 0,0
Телешка плешка 100 g 106 19,9 2,8 0,0
Телешки бут 100 g 108 19,9 3,1 0,0
Телешки гърди 100 g 217 19,3 15,7 0,0
Телешки дроб 100 g 124 19,2 3,3 4,1
Телешки език в желе 100 g 212 22,4 13,6 2,4
Телешки кюфтета 100 g 250 16,2 14,6 14,3
Телешки паниран котлет 100 g 365 27,1 21,3 17,4
Телешки шницел 100 g 105 20,5 2,4 0,0
Телешки шницел, задушен 100 g 194 14,0 11,6 8,2
Телешко виме 100 g 173 12,3 13,7 0,0
Туристическа закуска (агнешко), консерва 100 g 210 18,0 15,2 0,2
Туристическа консерва (говеждо) 100 g 217 20,5 14,9 0,2
Туристическа консерва (свинско) 100 g 347 16,9 31,0 0,2

Месо – хранителни стойности и влияние върху човешкото здраве

Свинското месо съдържа най-много витамин B1 от всички видове меса, нужен за правилната обмяна на въглехидратите, а също така за правилно функциониране на нервната система. Трябва да се консумира икономично – принадлежи към групата на червените меса, съдържащи голямо количество мазнина.

Телешкото месо е богат източник на витамин B12, който е необходим за растежа на всички телесни клетки. В телешкото месо има голямо количество желязо и цинк. Както свинското месо, така и телешкото трябва да бъдат консумирани от време на време.  

Дивечът е месо, получено от убит дивеч, допуснат в оборот от ветеринарния надзор. Характеризира се с ниско съдържание на мазнини и високи вкусови качества.

Зайците доставят висококачествено месо, с голямо съдържание на белтъчини – над 20% и ниско съдържание на мазнини (3-5%). Освен това, месото е богато на минерали (соли, желязо, калций и фосфор), витамини (особено от група В) и микроелементи (мед, кобалт и цинк). Допълнително, много важно предимство на заешкото месо, е високата  степен на  усвояване на неговите белтъчини от човешкия организъм – около 90%.  Добре е  да подчертаем ниското съдържание на холестерол в заешкото месо, което го превръща в подходящо за консумация от хора с риск от сърдечносъдови заболявания.

Диета с месо
Както вече споменахме, месо най-често се използва при прилагане на диети като тази на Аткинс и други нисковъглехидратни диети като протеинова диета и кетонова диета. В последни години обаче зачестя броя на изследванията, които доказват, че този вид диети могат да бъдат крайно опасни и реално да ни отдалечат от здравословния начин на живот. Прекомерната консумация на месо бързо води да отлагане и натрупване на токсини в тялото, които затрудняват работата на жизненоважни органи като жлъчка и черен дроб. Ето защо лекари и учени все повече препоръчват нужните протеини да се набавят главно от храни с растителен произход и храненето с месо да намалее до 2-3 пъти в седмицата. Ако това ви се струва трудно в началото, направете промяната към по-лек и здравословен режим на хранене като си набавяте нужните хранителни вещества от храни като грах, боб, леща и спанак.

 

Препоръчителни методи на съхранение

Измитото и внимателно подушено сурово месо се съхранява в хладилник, в специално предназначените за тази цел кутии. Разделено на малки порции и поставено в найлонови пликове можете да го съхранявате във фризера около 2- 3 месеца.

,