Колко калории има в мазнините

Вкусно

Тук ще намерите таблици със съдържанието на белтъчини, мазнини и въглехидрати в мазнините от растителен и животински произход.

различни видове бутилки и в тях растителни масла

Мазнините, в разумно количество, са необходима хранителна съставка за човека. Те са основният източник на глицерол и мастни киселини, от които организмът синтезира други липиди. Консумацията на повече мазнини – особено наситени, допринася за сърдечно- съдови заболявания и води до наднормено тегло.

Колко калории има в мазнините
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Зехтин 100 ml 882 0,0 99,6 0,2
Мазнина от дроб на треска 100 ml 898 0,0 100,0 0,0
Мазнина от пиле 100 g 897 0,0 100,0 0,0
Маргарин 100 g 531 0,0 60,0 0,0
Млечен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 17,4
Нискокалоричен маргарин 100 g 545 0,5 60,0 0,7
Разтопена агнешка мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Разтопена говежда мазнина 100 ml 902 0,0 100,0 0,0
Рапично олио 100 ml 900 0,0 100,0 0,0
Рапично-соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Растителен маргарин 100 g 743 0,3 82,0 21,0
Свинска мас 100 g 880 0,0 99,5 0,0
Свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Слънчогледово олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Сметанов маргарин 100 g 745 0,5 82,0 0,0
Соево олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0
Солен свински костен мозък 100 g 816 1,4 90,0 0,0
Царевично олио 100 ml 884 0,0 100,0 0,0


Хранителна стойност на мазнините

Мазнините играят ценна роля в храненето, както тези от растителен произход (рапично, соево, слънчогледово олио), така и от животински произход (свинска мас, рибено масло), тъй като съдържат ценни хранителни вещества. Съществуват много витамини, които се разтварят единствено в мазнините. Мазнините също така са основен източник на есенциални мастни киселини (ЕМК), които са основата на диетата „Здраве”. Някои мастни киселини участват в синтеза на тъканните хормони, като напр. простагландин.

Мазнините и здравословното хранене

Потребността от мазнини е по-малка при възрастните хора, при които организмът работи все по-бавно, а неблагоприятните промени не подминават хранопровода, храната се преработва по-бавно и по-дълго. Затова си заслужава да се запознаем с препоръките на диетолозите, съдържащи се в хранителната пирамида за хора в напреднала възраст.

Препоръки за съхранение

Мазнините съхранявайте в хладилника или на тъмно, в хладно помещение. Маслото, маргарина и свинската мас съхранявайте в затворен стъклен или огнеупорен съд – мазнините бързо абсорбират ароматите. Прясното масло трябва да запазва своите качества през периода на годност, указан на опаковката, но съхранението му за дълъг период от време извън хладилника, може да доведе до бързо гранясване. Олиото и зехтина можете да съхранявате при температура около 6-7oC до 2-3 месеца.

,