Гъби – калории и полезни факти за гъбите

Вкусно

Гъбите са засищащ и вкусен зеленчук! Научете най-важните неща за гъбите както и техните хранителни стойности - белтъчини, мазнини, въглехидрати и др.

Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците), затова са нискокалорични, подходящи за хора, които искат да редуцират своята телесна маса. Доставят ни малки количества минерални соли, в зависимост от това дали повърхността, върху която растат е богата на минерали.

Колко калории има в гъбите
Продукт Количество Енергийни стойности (kcal) Белтъчини (g) Мазнини (g) Въглехидрат (g)
Масловка 100 g 9 2,4 0,7 0,5
Пачи крак 100 g 20 1,6 1,1 1,5
Печурки 100 g 15 2,1 0,5 0,5
Пресни манатарки 100 g 25 3,2 0,7 1,6
Прясна брезовка 100 g 31 3,3 0,5 3,4
Прясна червена брезовка 100 g 32 2,3 0,9 3,7
Пънчушка 100 g 17 2,2 1,2 0,5
Рижейка 100 g 16 1,8 0,5 0,8
Сушена брезовка 100 g 231 23,5 9,2 14,3
Сушена червена брезовка 100 g 239 35,4 5,4 12,9
Сушени манатарки 100 g 211 27,6 6,8 10,0
Сърми 100 g 15 1,7 0,7 1,5

Витамини и минерали съдържащи се в гъбите

Освен това съдържат витамин А под формата на каротин, а също така и значително количество витамини B1 и B2. А по-интересното е, че съдържат и витамин D (срещу рахит), който не се среща в зелените растения. Другите витамини се съдържат в минимални количества. Измежду микроелементите в гъбите доминират калий, фосфор, калций и желязо, които се съдържат основно в шапката и пънчето.

Гъбите са богат източник на белтъчини (по средата между животинските и растителните мазнини), които от гледна точка на трудносмилаемостта на гъбите, се усвояват само 60%. Съдържанието на белтъчините в гъбите е стойност по-ниска от тази на млечните продукти, месото и яйцата, но по-висока, напр. четири пъти, от стойността на белтъчините в моркова.

Ястия с Гъби

Ястията с гъби се смятат за трудносмилаеми, заради градивните елементи на веществата – хитин. Гъбите трябва да бъдат комбинирани с лесно смилаеми добавки (картофи, маруля), за да не натоварваме допълнително стомаха. Трябва да се избягват комбинации с трудносмилаеми храни, като фасул, целина, краставици. Много изследвания доказват отрицателното въздействие при съчетаване на ястията от гъби с алкохол, улеснява се разграждането на мазнини, но белтъчините в стомаха стават още по-устойчиви на храносмилателните сокове. Деца до тригодишна възраст и хора, алергични към гъби, не трябва въобще да консумират гъби. В китайската и японската медицина от векове се използват гъби в борбата срещу рак, диабет и заболявания на кръвоносната система. Много видове гъби спомагат за подсилване на имунната система на човека.

Най-популярните ястия с гъби при нас са пълнени гъби, гъби с ориз, пържоли с гъби, свинско с гъби, пиле с гъби и др. такива, които всъщност спадат към неподходящите комбинации с гъби. Месото е трудна за преработване и смилане храна, която не е препоръчително да се поема с друг вид белтъчини (в този случай растителни). Тези съвети са вид разделно хранене, които ако бъдат спазвани ще помогнат за по-лесното функциониране на организма ви, което от своя страна ще доведе до по-малко болести и проблеми като високо кръвно налягане, подагра и др. заболявания, чиито процент изключително много зачести сред все по-млади хора в последните години. Това се случва поради преувеличените твърдения за нуждата от белтъчини на тялото, което от своя страна има нужда от голяма физическа активност и чист въздух за да ги усвои правилно!

Съхранение на гъбите

Можем да се натровим и от ядливи гъби, ако не се съхраняват или приготвят правилно, или ако сме събирали стари, наранени, болни видове. Трябва да се събират в проветрив съд, като кошница, в найлоново пликче могат да мухлясат. Трябва да се консумират, подложени на термична обработка и прясно приготвени, не трябва многократно да се претоплят, а да се консумират в деня на приготвяне на ястието. Както преди приготвяне, така и след него, трябва правилно да се съхраняват, тъй като са идеален развъдник за патогенни бактерии. След връщане от бране на гъби, гъбите трябва да се почистят, изплакнат и сварят, а водата да се излее.

,