Джинджифил, карамфил, канела… сгряващи подправки за хладни дни

Вкусно

Запознайте се със сгряващите билки и добавки към чая и кафето, които ще Ви спасят от замръзване през хладните есенни или зимни дни.

Сгряващи подправки

Ако включите някои от тези храни в менюто си, ви гарантираме, че тялото ви ще придобие сила и ще функционира ефективно при ниски температури. Билки, използвани в нашата кухня, подправки и натурални добавки към кафето и чая, съдържащи субстанции,

подобряващи обмяната на веществата и стимулиращи клетките да произвеждат повече енергия, което е особено важно за хората, които са на диета – борещи се с йо-йо ефекта. Съществуват много вкусни и здравословни натурални продукти, които добавени към чая, кафето или какаото, ще подобрят вкуса на напитката и ще ни стоплят. Представяме Ви известните кореноплодни подправки и добавки в нетипична роля – като победители на бактериите и…..студа.

Джинджифил

Отглежда се в тропическа Азия от над 3000 години. Известното царство на подправката е индийската кухня. Достъпен е както пресен, така и сушен, на парчета или смлян.

 жълто корен  джинджифил и прах в купичка

Джинджифилът е изключително загряваща съставка на диетата, тъй като влияе положително на храносмилането и кръвообращението, а какво идва след това – има сгряващи свойства. Това е идеалната добавка към напитките: кафе, чай (вместо лимон), чаша греяно червено вино. Също така може да се консумира както като добавка към месни или рибни ястия, така и към десерти. Богат е също така и на противовъзпалителни субстанции.

Карамфил

Карамфилът, това са сушените пъпки на вечно зелените карамфилови дървета, растящи само в тропически и морски климат – в Малайзия, Индонезия и Танзания. Присъствието на карамфила в Европа дължим на средиземноморската кухня. Добавянето на карамфил към чая или кафето, сгряващо ще раздвижи сетивата ни.  Подходящ е също така за борш и месни ястия (напр. печена шунка). Антисептичните и аналгетични свойства на карамфила спомагат по време на настинка или грип по-бързо да оздравеем.

Канела

Канелата, която обикновено използваме под формата на прах, е кора на ароматно дърво от Цейлон. Колкото е по-светла, толкова по-добри са нейните качества. През вековете се е използвала в народната медицина като лек против настинка и при общо отслабване на организма. Дори само невероятният аромат на канелата сгрява. Може да се добави към чай, гряно вино или бира, компот, към свинско месо със сини сливи и ябълков мус, а също така и към печени сладкиши, въпреки че в този случай губи своите лечебни свойства.

 Мед в бурканче и половин резен портокал

Мед

Мляко, чай или какао, подсладени с мед, от години са известни като идеалните напитки за всички зиморничави хора. Медът има противовъзпалителни, регенериращи и пречистващи свойства.

Консумирането на мед подпомага развитието на мозъка при децата и подобрява имунната система при възрастните. Не бива да забравяте, че не трябва да го добавяте към горещи течности, тъй като тогава губи повечето свои свойства. Максималната допустима температура е 60 градуса.

Кардамон

Характеризира се с интензивен аромат на корена. Подходящ е към кафе, мляко, шоколад, сирена и десерти. Има също и много приложения при лекуване на настинка, тъй като притежава деликатни противовирусни и подсилващи организма свойства. Облекчава кашлицата, ускорява възстановяването при бронхит. Допълнително помага при стомашно разстройство, освежава дъха и предотвратява развиването на вирусите, подсилва организма.

Портокалови корички

Ароматът на портокаловите корички действа релаксиращо и улеснява заспиването през зимните вечери. Невероятен вкус имат в чая и в греяното вино. Също така са подходящи като добавка към торти, сладкиши и … към спагети болонезе. Ароматът на портокалови корички, разнасящ се из къщи, успокоява главоболието. Съдържащите се в тях флавоноиди действат противовъзпалително и антибактериално.

Чушки чили

Идеална добавка към ястията в хладните дни. Тяхната загряваща сила е известна на всички, които поне веднъж са опитали ястие, в което те са присъствали като добавка. Могат да се прибавят към всеки вид месо.
голям брой червени люти чушки
Могат да се използват като добавка и към горещ шоколад. Чили чушките се използват с лечебна цел при възпаление на дихателните пътища, като средство, успокояващо претоварването на лигавицата и прочистващо дихателните пътища.

Ванилия

Ароматът на ванилия е най-вкусният от сладките аромати. Най-хубаво мирише самата мъзга, получена от шушулката. Пръчката трябва да се разреже по дължина и по този начин се изважда нейното съдържание. Подходяща е към кафе, чай (ванилова захар), сирена, палачинки и сладкиши. Под формата на тинктура или сироп, се използва при висока температура или при нарушено храносмилане.

Сок от малини

Много подходящ към чай и към пудинг. Това е един от най-ефикасните и най-полезните лекове против настинка. Малиновите масла имат сгряващи свойства, а съдържащата се в тях салицилова киселина има свойството да стимулира изпотяването.

, , , ,