• cooking

Методи на готвене, които подсилват вкуса на зеленчуците

Вкусно

Методите на готвене, които обогатяват вкуса на зеленчуците, са варене, готвене на пара и пържене с разбъркване, като последният метод е най-ефективен от всичките.

За разлика от месото, което е по-скоро носи своя собствен характерен вкус, зеленчуците изискват повече внимание от страна на готвача. Някои от тях, като карфиолът, бобът и сладките картофи, са по-универсални и предлагат множество решения в кухнята, докато други са много по-деликатни по природа и изискват специфични методи на готвене.

Варене

Ако искате зеленчуците ви да са вкусни, варенето е отличен вариант и има едно единствено правило, за да постигнете перфектни резултати: не ги варете прекалено много. С изключение на лука, който се разпада бързо, повечето зеленчуци трябва да се слагат в къкреща вода и да се варят около 15 минути. Зеленчуците са  меки: за да избегнете преваряването по повърхността и недоваряването в средата, нарежете ги на филийки не по-дебели от 2 см.

Готвене на пара

Най-хубавото на тези уреди е, че вие можете да приготвяте различни зеленчуци едновременно, без да смесвате вкусовете им. Поставете зеленчуците, които изискват по-дълго готвене на долния ред, а онези, които се приготвят по-бързо – на горния. Готвенето на пара запазва и естествения цвят на зеленчуците и е много здравословно решение за вашите ястия.

Пържене с разбъркване

Перфектният начин за обогатяване вкуса на зеленчуците обаче е чрез пържене с разбъркване. Добавете една супена лъжица мазнина в тиган с незалепващо покритие, когато е горещ и добавете зеленчуците, нарязани възможно най-тънко. Пържете ги и ги разбърквайте около 5-7 минути и добавете подправки точно преди да махнете тигана от огъня.  Китайският метод на готвене просто е най-доброто решение, което имате, а резултатът е храни, които са едновременно вкусни и здравословни.