Замразяване на храни и зеленчуци – практични съвети

Вкусно

Знаете ли как да приготвите замразени продукти в домашни условия? Кои продукти не трябва да се замразяват? Запознайте се с практичните ни съвети.

Подготовка на зеленчуците и плодовете за замразяване

  1. Избирайте само зрели и здрави продукти. Почистете, измийте и евентуално бланширайте продуктите. Доматите, тиквичките, чесънът и лукът не изискват бланширане.
  2. Внимателно отцедете водата. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат идеално сухи.
  3. Подгответе пликове за замразяване. Те трябва да бъдат плътни и да не се пукат при ниска температура. Най-добре е да имат цип, улесняващ затварянето и място за описване на продукта.
  4. Порциите с продукти се описват (не трябва да забравяме да напишем датата на замразяване), поставят се във фризера и … готово!!!

Кои продукти не трябва да се замразяват?

  • Необелени яйца. При минусова температура водата, съдържаща се в яйцето увеличава своя обем, което може да доведе до спукване и счупване на черупката. А поради получения луфт, ще проникнат вредни бактерии.
  • Богати на вода зеленчуци, като целина, маруля или краставици. Замразяват се лесно и бързо, но след размразяването са изгнили и размекнати.
  • Меките сирена с високо съдържание на вода като рикота, извара или крема сирене. След размразяване те губят своята пухкава текстура.
  • Храни емулсия, като майонеза или сметана. След размразяване те се разслояват и променят консистенцията си.
, , ,